IGOR TABAK

HRVATSKI VOJNI ANALITIČAR POSLIJE TRAGEDIJE U AFGANISTANU 'Napad u Kabulu bio je jedan od tipičnih, teško se od njih obraniti'

Igor Tabak
 Davor Pongracic / CROPIX

Napad bombaša samoubojice u Kabulu, u kojem je poginuo hrvatski vojnik, a još dvojica su ozlijeđena, jedan je od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima u Afganistanu koji su vrlo često uspješni, a teško se od njih obraniti, rekao je u srijedu vojni analitičar Igor Tabak.

- Hrvatska nije od jučer u Afganistanu. Tijekom tih godina ovakvih napada se vidjelo stvarno velik broj. To je jedan od tipičnih načina izvođenja napada u većim gradovima i nažalost, takvi napadi su vrlo često uspješni. Dosta im se teško obraniti i tu se ne treba zavaravati - komentirao je za Hinu Tabak, analitičar portala Obris - obrana i sigurnost.

Ističe kako su posebno konvoji vojnih vozila jako vidljive mete koje skreću pažnju na sebe te je često dobro, kao mjera sigurnosti, u manjem neupadljivom prijevozu skliznuti ispod radara napadača, "ali to nažalost ne uspije uvijek". To pokazuje i ovaj slučaj s obzirom da je iz službenih izvora vidljivo da je ovdje bila riječ o blindiranim, ali civilnim vozilima, dodao je.

Tabak smatra da ne treba očekivati nikakvu posebnu promjenu smjera i djelovanja što se hrvatske strane tiče.

- Nadam se da Hrvatska nije država čiju bi politiku i smjer promijenio jedan taliban s jednom bombom. Mislim da ne treba očekivati nikakavu posebnu promjenu smjera i djelovanja što se hrvatske strane tiče - izjavio je Tabak.

Taj analitičar naglašava da hrvatsko sudjelovanje u konkretnoj misiji, kao i u cjelini, nije od jučer, a pripadnici oružanih snaga RH su ondje uspješno provodili puno rizičnije aktivnosti.

- Ovakvo mentoriranje koje se sad radi, iako neugodno talibanima i njihovim saveznicima, mislim da neće prestati zbog toga što je izveden jedan uspješan napad - zaključio je Tabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:51