PRIOPĆIO MORH

Hrvatski vojnici u Litvi obilježili Dan HV-a

 NATO / Sven Fischer

Hrvatski vojnici koji sudjeluju u misiji NATO-a u Litvi obilježili su u četvrtak Dan hrvatske vojske, Dan hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnicu ustrojavanja hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

- Na današnji dan prisjećamo se prvog postrojavanja hrvatske vojske na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu. Danas, 29 godina kasnije kao pripadnici profesionalne hrvatske vojske sudjelujemo u međunarodnoj misiji Ojačane prednje prisutnosti u Litvi i slijedeći postignuća i vrijednosti stvarane kroz Domovinski rat ravnopravno s ostalim članicama NATO-a pretvaramo u djelo svaku postavljenu zadaću - istaknuo je zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta, satnik Robert Bajan.

Ministarstvo obrane Litve je tim povodom uručilo medalje i odlikovanja pripadnicima 2. hrvatskog kontingenta za uspješno izvršenje svih zadaća i doprinos sigurnosti Litve.

Zapovjednik Iron Wolf brigade, brigadir Mindaugas Petkevičius i zapovjednik Borbene grupe, pukovnik Axel Niemann uručili su pohvale i nagrade vojnicima koji su u svom radu značajno doprinijeli uspješnom radu i funkcioniranju kontingenta i borbene grupe, navodi se u priopćenju.

Kod spomen obilježja u vojarni Rukla zapaljena je svijeća u sjećanje na preminulog pripadnika hrvatske vojske, razvodnika Marija Pavišića i svih hrvatskih vojnika koji su preminuli i stradali u Domovinskom ratu, dodaje se u priopćenju.

- Naša je dužnost odati priznanje svim poginulim pripadnicima hrvatske vojske koji su svojom žrtvom postavili temelje da bi mi danas mogli časno predstavljati Republiku Hrvatsku u međunarodnom okruženju - istaknuo je Bajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:59