ANDREA BEKIĆ

HRVATSKU VELEPOSLANICU NALJUTIO KOMENTAR U ŠVICARSKIM NOVINAMA 'Hrvatska nije bila entuzijastični pomagač u holokaustu, to je apsurd, laž i uvreda'

 Niksa Duper / CROPIX, Profimedia

Hrvatska veleposlanica u Švicarskoj Andrea Bekić za tamošnje je novine Neue Zürcher Zeitung napisala komentar u kojem odgovara na ranije objavljen komentar Simona Geissbühlera, koji je rekao da 'holokaust nije samo njemački već međunarodni projekt'.

'Ovu apsurdnu tezu da su ovi narodi srednje i istočne Europe bili 'entuzijastični pomagači' još nitko od svjetskih povjesničara nije postavio za oko 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata. Nedopustivo je da autor pokušava dio odgovornosti za holokaust prebaciti narodima i državama srednje i istočne Europe. Jer, povijesna činjenica je da su za to odgovorni samo kolaboracionistički režimi i okupacijske sile 'Trećeg rajha' – kako u Hrvatskoj, tako i u Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Srbiji, Bugarskoj, Rumunjskoj i drugdje, a ne čitavi narodi ovih zemalja', napisala je Bekić.

Tvrdnju autora tog komentara da je 'Hrvatska organizirala ubojstva Židova iz vlastitih poriva' nazvala je bezobraznom laži i teškom uvredom čitavog hrvatskog naroda, piše Deutsche Welle.

Hrvatska veleposlanica u Švicarskoj je dodala i da je u ljeto 1941., na vrhuncu protjerivanja Židova, došlo do do antifašističkog ustanka u Hrvatskoj te da je paralelno postojala i antifašistička vlada u oslobođenom dijelu Hrvatske i njezina oslobodilačka vojska kojoj su se pridružili i mnogi Židovi.

„Hrvatski narod zaista može svakom narodu u Europi pogledati u oči, a također i židovskom narodu. Ovo potvrđuju i odlične prijateljske veze između Izraela i Hrvatske, kao i duga lista s imenima 117 Hrvata kojima je Yad Vashem dodijelio počasno priznanje 'Pravednik među narodima', napisala je hrvatska veleposlanica Andrea Bekić za švicarske novine.

Njemačke su se novine pisale i o posljedicama formiranja vojske Kosova. Tako Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je približavanje Kosova i Srbije sada tek bajka iz davnih vremena

'Nakon što su se Aleksandar Vučić i Hashim Thaci na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti otvoreno sukobili, u odnosu Prištine i Beograda u doglednoj budućnosti će se raditi samo na ograničenju štete', pišu te novine.

'Spor oko pitanja treba li se formirati kosovska vojska je star koliko i sama država Kosovo. Doduše, možda još stariji. Neovisnost se može održati samo ako su naoružani, tako to tumače kosovski Albanaci u čemu ih od početka podržava Washington', piše autor Michael Martens u Frankfurter Allgemeine Zeitungu, prenosi Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:43