UDAR NA TERORISTE

'HTJELI SU IZAZVATI SITUACIJU SLIČNU GRAĐANSKOM RATU' Pala 'Grupa S' koja je pokušala uzdrmati državni i društveni poredak Njemačke

Suci njemačkog Državnog tužiteljstva su izdali nalog za uhićenje 12 desnih ekstremista. Tereti ih se da su planirali napade na političare i muslimane u zemlji, s ciljem da izazovu "situaciju sličnu građanskom ratu".
 dpa Picture-Alliance/AFP

Privedeno je 12 osoba - četvoro aktivnih članova terorističke ćelije i njihovih osam pomagača, piše Deutsche Welle. Istražitelji Saveznog javnog tužiteljstva ih sumnjiči da su ciljanim napadima na političare i strance, prije svega muslimane, željeli u zemlji izazvati situaciju "sličnu građanskom ratu" i na taj način uzdrmati državni i društveni poredak Njemačke.

Uhićene osobe su iz šest njemačkih saveznih zemalja i sve odreda su Nijemci. Prema saznanju tužiteljstva, oni su se s ciljem podrivanja državnog poretka nekoliko puta osobno sastali, a u stalnom su kontaktu bili i putem chat-grupa na socijalnim mrežama te telefonom.

Policijski službenik - terorist

Dvanaestorica su uhićeni još u petak, kada su izvršene i racije u njihovim stanovima. U subotu su izvedeni pred suce Državnog tužiteljstva u Karlsruheu koji su im do daljnjeg odredili istražni zatvor. Prema dosadašnjim saznanjima planovi terorističke grupe još nisu bili konkretizirani pa se ne zna tko je točno trebao biti ubijen. Istražitelji govore o petoro aktivnih članova grupe, uz četiri uhićena tu je još jedna osoba koja je još uvijek na slobodi.

-->

Osmoro pomagača su im, kako se tvrdi u optužnici, obećali logističku i financijsku pomoć kao i pomoć pri nabavci oružja. Uz to su najavili da će se kasnije u budućnosti i sami aktivno angažirati u napadima. Među njima je, kako je izjavio Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne-Westfalije, i jedan policijski službenik.

Porast broja "ugrozitelja"

Njemački istražitelji su krenuli u akciju nakon što se deset osoba iz grupe prije tjedan dana sastalo u njemačkom gradu Mindenu. To okupljanje je bilo promatrano od strane policije koja je zaključila da su pripreme za napade u poodmakloj fazi, pa su intervenirali. U internoj policijskoj komunikaciji ova je ćelija nazvana "Grupa S.", tako nazvana prema navodnom vođi 53-godišnjem Werneru S. On je već od ranije bio označen kao "potencijalni ugrozitelj". Osoba koje nose tu oznaku istražitelji smatraju potencijalno spremnima na izvršenje najtežih krivičnih djela - uključujući i terorističke napade. U Njemačkoj se trenutno 53 osobe koje se ubrajaju u desno-radikalnu scenu vode kao "ugrozitelji". Krajem 2016. takvih je osoba bilo 22.

U racijama je pronađeno više komada oružja, među njima i jedna tzv. Slamgum-puška osobne izrade. Slično oružje je koristio antisemitski atentator koji je prošlog listopada pokušao izvršiti pokolj u sinagogi u Halleu. Kako javljaju njemački mediji, također su pronađene i ručne granate te brojno nacističko znakovlje, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:31