PRVA REKACIJA

HUAWEI SE OGLASIO O RADIKALNOM POTEZU GOOGLEA Njihova izjava je vrlo oprezno intonirana: 'Blisko smo surađivali s Androidom'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.05.2019. u 12:41

FILE PHOTO: A woman looks at her phone as she walks past a Huawei shop in Beijing, China May 16, 2019. REUTERS/Thomas Peter/File Photo
Thomas Peter/File Photo / REUTERS

Ilustracija

 

Američki Google čiji je mobilni sustav Android ugrađen u ogroman dio pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da počinje otkazivati suradnju kineskom Huaweiju, koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost.

Huawei će tako izgubiti pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, poput Gmaila, Google Play Storea i drugih. Ta se informacija tiče novih korisnika, dok će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja za te aplikacije.

U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineski telekomunikacijski gigant.

Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može surađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti. Google je objavio da se uskladio s tom uredbom i da "razmatra implikacije te odluke".

O prilično radikalnom potezu Googlea u ponedjeljak ujutro oglasili su se iz Huaweija priopćenjem za medije koje je vrlo oprezno intonirano.

Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji.

Huawei će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tabletima, kako onima koji su prodani tako i onima koji su na zalihama.

Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo - stoji u priopćenju kineske tvrtke. Nadalje, Huawei podsjeća i na službene izjave Googlea i Androida povodom nastale situacije.

Google je tako rekao da će za korisnike njihovih usluga Google Play i Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim Huawei uređajima, dok su iz Androida poručili da se pridržavaju svih zahtjeva američkih vlasti. I oni su dodali da će usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim Huawei uređajima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo