GDJE JE GAČIĆ?

I DALJE SE NE ZNA GDJE JE SERIJSKI UBOJICA Čak 130 dodatnih policajaca dolazi u Sarajevo kako bi tražili manijaka, pretresi zasad nisu urodili plodom

 
Ilustracija: pripadnici SIPA-e i Edin Gačić u krugu
 Dado Ruvić / REUTERS / Facebook

Potraga za višestrukim ubojicom Edinom Gačićem (43) u Bosni i Hercegovini traje već tjedan dana, a kako bi se opasnog zločinca čim prije privelo pravdi angažirano je i novih 130 policajaca koji iz drugih kantona stižu kao ispomoć kolegama u Kanton Sarajevo, piše Klix.ba.

Gačić je prošli ponedjeljak ubio Sauda Sultanića u mjestu Podorašac kod Konjica, a prije dva dana policajca Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina. Mediji u BiH pišu da je u ratu bio član postrojbe El Mudžahid, koja je okupljala većinom inozemne islamske dobrovoljce koji su se borili na strani Armije BiH. Nakon rata osuđen je zbog ubojstva suborca Ismeta Gunića na osam godina zatvora, a pri kraju izdržavanja kazne, za vrijeme jednog od slobodnih vikenda, u kolovozu 2002. ubio je majku u Zenici. Zbog tog je zločina osuđen na 20 godina zatvora, a nedavno je pušten nakon izdržane dvije trećine kazne

Policija ga od nedjelje službeno traži i zbog ubojstva policajca Mahira Begića, i to nakon balističke obrade čahura pronađenih na mjestu ubojstva. Kako piše klix.ba, ustanovljeno je da su čahure pronađene u Suhodolu ispaljene iz istog oružja kao i u slučaju ubojstva Sauda Sultanića u Podorašcu. Nakon očevida u Suhodolu ustanovljeno je da je ubojica policajcu Mahiru Begiću ispalio tri metka u grudi i jedan u glavu.

Opsežna potraga koja je trajala jučer cijeli dan nije dala rezultate. Vlada Kantona Sarajevo čak je objavila i da će nagraditi novčano za svaku informaciju koja bude dala rezultata. Zaprimljeno je mnoštvo dojava i na nekoliko lokacija su presretani ljudi i pretraženi objekti, ali bez uspjeha.

Između ostalog, noćas su pripadnici Federalne uprave policije pretraživali su napušteni objekt Doma penzionera u sarajevskom naselju Stup, ali tamo je umjesto Gačića pronađen tek jedan migrant.

Sve to nije umirilo građane, naročito mještane u okolini Tarčina, Hadžića i Pazarića, koji su u velikom strahu te se boje izaći iz svojih kuća. Prema pisanju medija u BiH, roditelji se zbog opasnog kriminalca plaše slati djecu u školu.

"Vjerski fanatik koji će izvršiti svoje ideje bez obzira na sve"

O Edinu Gačiću još od 2017. godine su bile obaviještene mnoge institucije i agencije u BiH, piše klix.ba. Tako je prije godinu i pol iz KPZ Bihać poslano pismo na više adresa u kojem se razne institucije obavještava da se osuđeni Edin Gačić, s mjestom prebivališta u Banjoj Luci otpušta s izdržavanja zatvorske kazne.

Gačić je otpušten 26. srpnja 2017., a u otpusnom pismu stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina te mu je izrečena mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog ubojstva. No, 2003. mu je ova mjera ukinuta.

Nadalje, 3. veljače 2003. Gačiću je izrečena kazna zatvora od 20 godina zbog ubojstva, a Vrhovni sud mu je tu kaznu preinačio na 18 godina. U 2004. došlo je do još jedne presude Kantonalnog suda Sarajevo, kojom su preinačene prethodne te je višestruki ubojica osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci. Ponovo mu je osigurana obaveza liječenja u psihijatrijskog bolnici.

Kako stoji u otpusnom pismu, koje je objavio klix.ba, evidentni su psihijatrijski problemi osuđenog. Istaknuto je da boluje od poremećaja ličnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog pokazivanja abnormalnosti osobnosti sa svim elementima paranoidne slike.

- Vještak psihijatar je konstatirao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja bez obzira koliko devijantne bile - stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:27