IPAK PRIBLIŽILI STAJALIŠTA

I DALJE SE NE ZNA KAKO ĆE IZGLEDATI BREXIT Juncker i May objavili da nisu postigli dogovor o cjelovitom dogovoru o razdruživanju

Theresa May i Jean-Claude Juncker
 Yves Herman / REUTERS

Imam dobar osjećaj, ali ne prejudiciram ishod, bila je jedna od izjava iz diplomatskih krugova u Bruxellesu, kojom se opisivao današnji dramatičan pregovarački dan u prijestolnici Europske unije u kojoj je boravila Theresa May. Bila je to pametna izjava. Osjećaj je prevario mnoge.

Britanska je premijerka stigla u Bruxelles suočena s istekom posljednjeg roka da EU ponudi bolje uvjete i konačno ostvari “značajan napredak” u prvoj fazi pregovora koju su obilježila tri problematična pitanja: cijena samog razvoda, status europskih državljana u Britaniji i granični režim između Republike Irske i Sjeverne Irske. Ostvarivanje “značajnog napretka” značilo bi zeleno svjetlo za ulazak u drugu fazu pregovora, onu o budućim trgovinskim odnosima. Njega bi Britanija, da je jučer postignut dogovor, mogla dobiti već na predstojećem summitu 14. i 15. prosinca, doslovno u zadnji čas jer je planirala početi drugu fazu pregovora najkasnije do kraja godine kako bi se smirila neizvjesnost kompanija zbog izlaska Velike Britanije iz EU u ožujku 2019. godine.

Malo jedno, malo drugo

Napetost i neizvjesnost presijecali su povremeni izboji optimizma i pesimizma. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk govorio je da je “ohrabren napretkom” i zazivao da ga se pita “zašto voli ponedjeljak”. Irski su dužnosnici, s druge strane, poručivali da još uvijek nema dogovora. Treći su govorili da su šanse 50 prema 50. S nestrpljenjem se čekao ručak Therese May i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera. U međuvremenu se najavljivalo obraćanje irskog premijera Lea Varadkara, koje je zatim odgođeno, što je i dovelo do prvih znakova sumnje u uspjeh dogovora.

No, do 16 sati po našem vremenu objave službene zajedničke deklaracije nije bilo, unatoč navodima da je dogovor postignut jer je Britanija popustila oko graničnog režima između Irske i Sjeverne Irske, odnosno pristala na poseban status za Sjevernu Irsku koji bi podrazumijevao “poravnanje” s europskim propisima, praktično ostanak Sjeverne Irske u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji, za razliku od ostatka Velike Britanije.

Na tome je Republika Irska ustrajala, uz podršku ostatka EU. - Za nas je apsolutno nemoguće dopustiti da pregovori odu u drugu fazu kad nemamo apsolutnu, konkretnu obvezu britanske vlade da neće biti tvrde granice na irskom otoku - rekla je Helen McEntee, irska ministrica za Europu, referirajući se na sporazum postignut na Veliki petak 1998., kojim je ukinuta fizička granica te omogućeno slobodno kretanje ljudi i roba. Odmah nakon objave da je Britanija popustila oko Sjeverne Irske javili su se i Škotska, Wales i London te poručili da i oni žele takav režim, dok je sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), s kojom je May u koaliciji i koja joj je prijetila vetom zazirući od bilo kakvog približavanja Republici Irskoj, poručila da inzistiraju na istim pravilima za Sjevernu Irsku kao i za ostatak Britanije.

No, na pozornicu su konačno, i to nakratko, stupili Juncker i May s priznanjem da dogovora ipak nema. May je izjavila kako su dva pitanja još otvorena i kako očekuje da će se vratiti u Bruxelles kasnije ovog tjedna, dok je Juncker rekao da su imali prijateljski i konstruktivan sastanak.

- Ona je teška pregovaračica - rekao je Juncker, a vrijednost funte odmah je pala, baš kao što se i digla uoči optimističnog ručka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:35