'NEMA NOVOG DOGOVORA'

I Poljska demantirala da je potpisala sporazum o vraćanju migranata s Njemačkom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.07.2018. u 13:49

Gevgelija,221115.
Nekoliko stotina ekonomskih migranata zaustavljeno je na Makedonsko-Grckoj granici. Zaustavljeni su nakon odluke Srbije,Hrvatske i Slovenije o selektivnom propustanju migranata iz Sirije,Avganistana i Iraka. Ekonomski migranti protestiraju na pruzi na samom granicnom prijelazu.
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / Ilustracija / CROPIX

Varšava je u nedjelju demantirala da je potpisala sporazum s Berlinom o vraćanju migranata, što su u subotu učinile i Mađarska i Češka.

"Nema novog dogovora o prihvatu tražitelja azila iz drugih država Europske unije, Poljska ima veoma restriktivnu politiku azila i neće ju mijenjati", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Artur Lompart.

"Potvrđujemo to, kao i Češka i Mađarska", dodao je.

Mađarski premijer Viktor Orban demantirao je u subotu izvješće da je Mađarska jedna od 14 zemalja koje su spremne potpisati sporazum s Njemačkom o ubrzanju procesa readmisije tražitelja azila deportiranih iz Njemačke, a češki premijer Andrej Babiš također je odlučno odbacio vijest da je među tim zemljama i Češka, prenijela je mađarska agencija MTI.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel poslala je izvješće pod nazivom "Više reda i pravila u migracijskoj politici: stanje nakon EU summita 28./29. lipnja" koalicijskim partnerima Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) i Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD).

U izvješću se navodi da je 14 zemalja članica EU-a reklo da su spremne potpisati sporazume s Njemačkom o prijemu tražitelja azila koji su prethodno bili već registrirani u njihovim zemljama. Među tim zemljama su navedene i neke od najglasnijih u protivljenju migrantskoj politici otvorenih vrata njemačke kancelarke, uključujući Mađarsku i Češku. 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo