TURSKA

I ŠEF MAFIJE MEĐU PUŠTENIM ZATVORENICIMA: U konvoju vozila napustio zatvor

 NurPhoto via AFP

Jedan od šefova turske mafije izašao je u četvrtak na slobodu nakon odluke vlasti o puštanju na slobodu zatvorenika kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa u pretrpanim zatvorima, izvijestili su lokalni mediji.

Turski parlament je u ponedjeljak navečer donio zakon kojim se omogućuje puštanje na slobodu više desetaka tisuća zatvorenika kojima u prenapučenim zatvorima prijeti pandemija koronavirusa.

U skladu s novim zakonom, iz zatvora Sincan pušten je i Alaattin Cakici, optužen za poticanje na ubojstvo i druga kaznena djela, izvijestili su dnevni list Haberturk i privatna novinska agencija DHA.

Prema snimkama, mafijaški bos je u konvoju vozila napustio zatvor.

Zatvori diljem Turske su počeli puštati zatvorenike u srijedu navečer nakon amnestije koju su u parlamentu izglasali zastupnici vladajuće islamističke stranke Pravde i razvoja (AKP) i njihov saveznik, krajnje desni Nacionalistički pokret (MHP).

Cakici, vrlo blizak čelniku MHP-a Devletu Bahceliju, je 2006. bio osuđen na doživotni zatvor zbog naloga za smaknućem svoje bivše supruge, no kazna je 2018. preinačena na zatvorsku kaznu od 19 godina i dva mjeseca.

Bahceli je posjetio Cakicija u zatvoru i pozivao na njegovo oslobađanje.

Prema amnestiji, iz zatvora će prije odsluživanja potpune kazne na slobodu biti pušteno oko 90.000 zatvorenika.

Nevladine organizacije su kritizirale odluku jer ne predviđa oslobađanje osuđenika za "terorizam", među kojima su brojni novinari, javni dužnosnici, odvjetnici i predstavnici političke oporbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:55