HOĆE-NEĆE

IAKO JE TRUMP OTKAZAO SASTANAK S KIMOM, SADA I ON I KIM SILNO ŽELE DA DO NJEGA IPAK DOĐE 'Radimo vrlo dobro, to se kreće vrlo lijepo, vidjet ćemo'

Donald Trump i Kim Jong-un
 Getty Images, Profimedia

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ponovno je potvrdio svoju predanost "potpunoj" denuklearizaciji korejskog poluotoka i planiranom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, priopćio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Moon i Kim su se dogovorili na drugom sastanku u subotu kako je moguć summit Sjeverna Koreja-SAD.

- Summit je trenutno planiran za 12. lipnja u Singapuru i mora se održati uspješno, rekao je Moon na konferenciji za novinare u Seulu.

Moon, koji se vratio u Seul u četvrtak ujutro nakon sastanka s Trumpom u Washingtonu oko održavanja summita SAD-Sjeverna Koreja, izjavio je kako je prenio Trumpovu "čvrstu volju" za okončanje neprijateljskih odnosa sa Sjevernom Korejom te je za nastavak bilateralne i gospodarske suradnje.

I sam američki predsjednik Donald Trump rekao je da još računa na summit 12. lipnja sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u Singapuru i dodao je da razgovori napreduju vrlo dobro, a predanost sastanku nešto ranije izrazili su i čelnici dviju Koreja na iznenada održanom sastanku.

- Radimo vrlo dobro u smislu summita sa Sjevernom Korejom, rekao je Trump u Bijeloj kući. - To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo 12. lipnja u Singapuru, što se nije promijenilo, pa ćemo vidjeti što se događa, rekao je.

Podsjećamo, Trump je u pismu Kimu Jong-unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, što je trebao biti uopće prvi sastanak nekog američkog predsjednika na dužnosti i sjevernokorejskog čelnika da bi u petak rekao kako bi se summit ipak mogao održati.

Trump je takvo stajalište ponovio i u subotu kad je komentirao napise New York Timesa.

- Neuspjeli @nytimes citira 'istaknutog dužnosnika Bijele kuće' koji ne postoji, tvrdeći da 'čak i kad bi se susret ponovno dogovorio, da bi njegovo održavanje 12. lipnja bilo nemoguće zbog nedovoljno vremena i količine potrebnog planiranja. PONOVNO U KRIVU! Koristite prave ljude, a ne lažne izvore, napisao je Trump.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je u subotu ujutro da će "pripremni tim za Singapur otputovati da pripremi summit", kako je i planirano.

Ranije je bilo objavljeno da dužnosnici Bijele kuće trebaju već ovaj vikend otputovati u Singapur radi pripreme sastanka.

Potvrdio je to i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon iznenadnoga subotnjeg sastanka sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

Tijekom onoga što je nazvao dubinskim raspravama, Kim i Moon dogovorili su razgovore na visokoj razini između svoje dvije države 1. lipnja, priopćila je agencija. Nadalje, Kim i Moon "dijele stajalište" da obje strane trebaju uložiti napore da primijene deklaraciju iz Panmunjoma što je prije moguće.

Tom deklaracijom potpisanom 27. travnja dvojica čelnika dogovorila su se o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka, obećala smanjiti vojne potencijala u fazama, prekinuti neprijateljsko djelovanje te utvrđene granice pretvoriti u zonu mira i početi multilateralne razgovore s drugim zemljama poput SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:32