STIŽU KRAVE

IDEJA KATARSKOG PODUZETNIKA Nestašicu milijeka u državi uslijed blokade planira riješiti najvećim zračnim prijevozom stoke u povijesti

 Naseem Zeitoon / REUTERS

Uslijed velike diplomatske blokade i opće nestašice hrane, jedan poduzetnik iz Katara dosjetio se kako barem malo olakšati posljedice diplomatske ofenzive arapskih susjeda ove vrlo bogate države, piše Guardian.

Naime, Moutaz Al Khayyat, inače direktor Power International Holdinga, planira uvesti u Katar 4000 Holstein krava muzara kako bi osigurao redovnu opskrbu mlijekom. Kako je kopnena granica sa Saudijskom Arabijom zatvorena za promet, Al Khayyat predlaže da se krave prebace zračnim putem.

Koliko je taj plan ambiciozan pokazuje podatak da bi krave trebalo prebaciti u otprilike 60 letova, što znači da bi u jednom zrakoplovu bilo smješteno po 67 krava - ukupno gledano, bio bi to najveći zračni prijevoz stoke u povijesti, ako do njega dođe.

Krave su, inače, već kupljene u Australiji i SAD-u, a originalno su trebale putovati brodom do postrojenja za proizvodnju mlijeka u blizini Dohe. No, zahvaljujući blokadi, brodski prijevoz je otpao, a zračni ušao u razmatranje.

Katar se trudi olakšati svoju izolaciju učestalijim letovima prema Iranu, Turskoj i lukama u Omanu otkako su 5. lipnja Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, odreda njihovi susjedi, prekinuli diplomatske, ekonomske i transportne veze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:42