NAJMANJE ŠEST MRTVIH

IDENTIFICIRANE PRVE ŽRTVE ERUPCIJE VULKANA NA NOVOM ZELANDU Majka i kći stigle su na odmor koji se pretvorio u pakao, za vikend su trebale kući

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.12.2019. u 11:12

Facebook / INSTAGRAM @ALLESSANDROKAUFFMANN / Reuters

 

Dvije žene, majka i kći iz Australije, prve su potvrđene australske žrtve erupcije vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, koja je u ponedjeljak odnijela najmanje šest ljudskih života, prenose mediji.

U erupciji vulkana na Bijelom otoku, udaljenom oko 50 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka, jednog od dva glavna novozelandska otoka, život su izgubile Julie Richards (47) iz Brisbanea i njezina kći Jessica (20), izjavio je prijatelj obitelji John Mickel za program Sky News.

Poginulih je zasad šestero, a pretpostavlja se da je još osam osoba preminulo na otoku, koji je još uvijek preopasan za posjet spasilačkih ekipa.

 

U vrijeme erupcije na otoku se nalazilo 47 ljudi. Od toga 24 iz Australije, devet iz Sjedinjenih Američkih Država, pet je bilo novozelandskih državljana, četiri njemačka, te po dva iz Kine i Velike Britanije i jedna osoba iz Malezije.

Australska majka i kći na Novi Zeland otputovale su u ponedjeljak, te su se kući trebale vratiti za vikend.

A view of White Island, New Zealand from a helicopter, after a volcanic eruption December 9, 2019, in this picture obtained from social media. AUCKLAND RESCUE HELICOPTER TRUST /via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. MUST ON SCREEN COURTESY
AUCKLAND RESCUE HELICOPTER TRUST / via REUTERS
 

Vulkan na Bijelom otoku, poznat pod nazivom Whakaari na maorskom, jedan je od najaktivnijih na Novom Zelandu i popularna je turistička destinacija. Sedamdeset posto vulkana nalazi se ispod mora. Vulkanolozi kažu da je vulkan izbacio pepeo i dim preko 3,5 kilometara u zrak, te su golemi oblaci dima bili vidljivi na Sjevernom otoku.

Posljednja smrtonosna erupcija dogodila se 1914., kada je poginulo 12 rudara.

A satellite imagery of the White Island volcano, also known as Whakaari, taken on December 11, 2019 following its eruption in New Zealand. Satellite image ©2019 Maxar Technologies/via REUTERS ATTTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED
Maxar Technologies / REUTERS

Satelitska snimka erupcije Whakaarija

 

Izdvajamo