POPUŠTANJE MJERA

'IDU PREBRZO I PREVIŠE RISKIRAJU' Španjolska odlučila da ipak neće slijediti Italiju u otvaranju turistima

Palma de Mallorca, Španjolska
 AFP

Španjolska više neće slijediti primjer Italije u rješavanju krize s koronavirusom pa će svoj turizam i granice otvoriti kasnije kako ne bi ponovno izbio virus, poručila je vlada iz Madrida.

- Italija ide prebrzo s popuštanjem mjera. Nadam se da će biti sve u redu ondje, ali previše riskiraju - rekao je premijer Pedro Sánchez svojim najbližim suradnicima, izvijestile su u četvrtak novine El País.

Italija je vratila gotovo kompletnu aktivnost u zemlji, a 3. lipnja namjerava otvoriti svoje granice europskim turistima. Španjolska, međutim, niti svojim stanovnicima neće dopustiti putovanja unutar zemlje sve do kraja lipnja pa je nepoznato kad će strani turisti smjeti dolaziti u Španjolsku.

Otkako se krajem veljače koronavirus pojavio u Španjolskoj vlada je slijedila iste korake koje je poduzimala vlada u Italiji, iz koje se virus i proširio. U Madridu smatraju da je koronavirus došao u Španjolsku putem 70 tjednih letova iz Italije i dobre povezanosti dviju zemalja.

Ove dvije zemlje su među najpogođenijima koronavirusom u Europi. U Italiji je preminulo 32.000 stanovnika, a u Španjolskoj 27.888. Italija ima 60 milijuna stanovnika, dok u Španjolskoj živi 47 milijuna ljudi.

Pritisak turističkog sektora i pitanje sigurnosti

Turistički sektor pritišće i lobira u obje zemlje tražeći popuštanje mjera te slobodnije kretanje stanovnika. No Španjolska nastavlja održavati jedne od najčvršćih mjera u Europi pa je u srijedu produžila izvanredno stanje do 7. lipnja. Sánchez bi tad mogao zatražiti novo produženje do kraja lipnja.

- U Italiji se suočavaju s velikim pritiskom turističkog sektora. I mi također, ali smo se odlučili za oprez. Talijani sad preuzimaju veliki rizik, a upravo se u turizmu igraš s reputacijom. Mi se želimo vratiti turizmu tek kad će gosti biti sigurni - rekao je neimenovani član španjolske vlade za El País.

- Želimo izbjeći bilo kakav korak unatrag koji bi uništio našu reputaciju. Nema smisla sad zbog nekoliko tjedana uništiti ono što smo postigli uvođenjem mjera. Lipanj će biti ključan u borbi protiv virusa. Nećemo stoga dopustiti kretanje stanovnika izvan njihovih provincija sve dok zemlja ne prođe sve faze popuštanja mjera - dodao je.

Strah od 'uvoza' virusa

Većina Španjolske nalazi se u drugoj od četiri faze, premda su najveći gradovi Madrid i Barcelona još uvijek u prvoj.

Tisuće Nijemaca, Britanaca i Francuza imaju svoje vikendice i kuće na španjolskoj obali, pa iz njihovih zemalja također dolazi zahtjev za otvaranjem granica. Španjolska vlada se pak boji da bi time uvezli virus budući da Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno ima najviše oboljelih u Europi.

U ožujku je u svjetskim medijima snažno odjeknula vijest o zatvaranju 800 turista u karantenu dugu tri tjedna u hotelu na španjolskom otoku Tenerife, kad je talijanskim turistima ondje dijagnosticiran koronavirus.

- Kad bi se sad pojavio takav problem na Mallorci, Alicanteu, Málagi ili Madridu ne bi ga rješavale njemačka, francuska ili britanska vlada. To bi bio isključivo naš problem. To bi zadalo udarac reputaciji Španjolske - rekao je dužnosnik španjolske vlade.

- Nitko ne želi držati stanovnike zatvorene. No potrebno je kontrolirano popuštati mjere i zaštititi zdravlje stanovnika. Nemojmo zaboraviti da Španjolsku svake godine posjećuje 80 milijuna osoba - zaključio je.

Granice Španjolske su zatvorene, a u zemlju smiju ulaziti samo španjolski državljani na povratku iz inozemstva, prekogranični radnici, vozači kamiona, zdravstveni djelatnici te osobe s potvrdom o hitnom slučaju poput operacijskih zahvata dogovorenih u Španjolskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:06