RAT U AFGANISTANU

Idući tjedan stižu prvi marinci, prethodnica najavljenih 30.000 američkih vojnika

Američka vojska se brine zbog pojačane suradnje talibana i ekstremista koji se skrivaju u Pakistanu
US soldiers from First Batallion, 32nd infantry Regiment 3rd Brigade, 10th Mountain division patrol in Kunar on December 14, 2009. US President Barack Obama vowed December 10 that Afghanistan would not become a "permanent protectorate" of the United States as he defended his decision to begin withdrawing US forces in July 2011. In a December 1 speech announcing he would send 30,000 more US troops to the war, Obama named a date for a drawdown to begin but he has not stated a deadline for completion of the withdrawal. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA
 AFP

KABUL - Prvi od 30.000 američkih vojnika, i to marinci, ovog bi tjedna trebali kročiti na afganistansko tlo, najavio je admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera američke vojske. Američki marinci, njih 1500, iskrcat će se u jednom od najopasnijih područja, zloglasnoj provinciji Helmand.

Suradnja ekstremista

Mullen je izrazio i zabrinutost zbog “rastuće” suradnje afganistanskih talibana, al-Qa’ide i drugi ektremističkih grupa koje su našle uporište u susjednom Pakistanu.

- Pobunjeništvo je sve nasilnije, sofisticiranje i raširenije. Pobunjenici imaju dominantan utjecaj u devet od 34 afganistanske provincije. Postali su učinkovitiji - kaže Mullen.

Krvoproliće u Helmandu

Njegove riječi potvrdila su i današnja dva teroristička napada u provincijama Baghlan i Helmand u kojima je ubijeno 16 afganistanskih policajaca. Lokalni mediji tvrde da se incident u Helmandu dogodio zbog obračuna među policajcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:23