BEZ ODGODE

ILEGALNO JE PREVOZIO UGLJEN UNATOČ SANKCIJAMA Sjeverna Koreja potražuje svoj teretni brod koji je zaplijenio Washington

 REUTERS

Sjeverna Koreja ocijenila je krađom prošlotjednu američku zapljenu njezina teretnog broda i traži od američkih vlasti da joj vrate plovilo.

Američko je pravosuđe u četvrtak objavilo da je zaplijenjen brod Wise Honest, zbog kršenja međunarodnih sankcija izvozom ugljena i uvozom strojeva.

"Sjedinjene Države počinile su ilegalnu akciju krađe zaplijenivši naš teretni brod u ime rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u priopćenju koje prenosi službena agencija KCNA.

"Sjedinjene Države moraju vratiti naš brod bez daljnje odgode", kaže se u priopćenju.

Sjeverna Koreja pod višestrukim je sankcijama izglasanim u Vijeću sigurnosti UN-a zbog odbijanja da odustane od svojeg nuklearnog i balističkog programa.

SAD je prošli tjedan zaplijenio sjevernokorejski teretni brod jer je ilegalno prevozio pošiljke ugljena, kršeći pritom američke sankcije i sankcije UN-a, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo pravosuđa.

Ministarstvo je pojasnilo da je brod koristila korejska brodarska kompanija Songi Shipping Company koju optužuje da je na račune nesavjesnih američkih institucija uplaćivala dolarske iznose za kupovinu opreme, nadogradnju i servisiranje broda.

Radi se, objavilo je ministarstvo pravosuđa, o 750.000 američkih dolara uplaćenih na račune američkih financijskih institucija u vezi s isporukama ugljena brodom "Wise Honest". Brodom od 17.000 tona su se dopremali i teški strojevi, a radi se o jednom od najvećih sjevernokorejskih brodova za rasuti teret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:42