StoryEditor
HICI UPOZORENJA

INCIDENT Južnokorejska vojska pucala na ruski vojni avion: 'Ušao je u naš zračni prostor!'

 
 Profimedia, Sputnik

Južnokorejska vojska ispalila je dva hica upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu koji je u utorak ušao u južnokorejski zračni prostor, priopćili su iz Ministarstva obrane u Seulu.

Prvi je to put da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor, rekao je dužnosnik ministarstva.

Ministarstvo je objavilo da je južnokorejski zračni prostor povrijedilo i kinesko zrakoplovstvo.

Vojni zrakoplov jedna je od tri ruske letjelice koje su ušle u korejsku obrambenu identifikacijsku zračnu zonu (KADIZ) rano u utorak. Dva kineska vojna zrakoplova također su ušla u KADIZ, objavilo je ministarstvo obrane.

Ruski i kineski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

Vlada Južne Koreje uložit će službene pritužbe Kini i Rusiji zbog povrede zračnog prostora, rekli su iz ministarstva obrane u Seulu.

Južnokorejska vojska tvrdi da je ruski zrakoplov povrijedio južnokorejski zračni prostor nešto nakon 9 sati ujutro iznad otočja Dokdo koje je pod njihovom okupacijom, a koji Japan također smatra vlastitim teritorijem te ga nazivaju Takeshima.

"Južnokorejska vojska poduzela je vojne taktičke radnje koje uključuju ispaljivanje baklji i hica upozorenja", poručili su iz ministarstva obrane.

Ruski zrakoplov napustio je južnokorejski zračni prostor, no 20 minuta kasnije ponovno je ušao u taj prostor zbog čega su Južnokorejci ispalili još jedan hitac upozorenja.

Mediji prenose da se radilo o ruskom borbenom zrakoplovu.

Iz ministarstva su rekli kako su južnokorejski zrakoplovi "obavili uobičajene radnje" kao odgovor na povredu zračnog prostora, bez davanja dodatnih detalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 17:32