'BILA JE ŽRTVENI JARAC'

Indonežanka optužena 2017. godine za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe puštena je iz pritvora nakon što je malezijski sud odbacio optužbu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.03.2019. u 09:45

Siti Aisyah, accused of murdering Kim Jong Nam, the estranged half-brother of North Korea's leader Kim Jong Un, is escorted by armed police as she leaves a Malaysian high court in a suburb of Kuala Lumpur on Aug. 16, 2018. The court told Aisyah and the other defendant Doan Thi Huong from Vietnam to enter defenses. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 382832020, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Siti Aisyah

Indonežanka optužena 2017. godine za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe puštena je iz pritvora u ponedjeljak nakon što je malezijski sud odbacio optužbu za ubojstvo.

Nakon sudske odluke 26-godišnja Siti Aisyah zagrlila je suoptuženu Doan Thi Huong, 30-godišnju Vijetnamku, i plakala.

Dvije žene optužene su da su tekućim VX-om, zabranjenim kemijskim oružjem, u zračnoj luci Kuala Lumpur u veljači 2017. godine otrovale Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Od samog početka slučaja postojale su sumnje da je Kim Jong Nam žrtva zavjere koju su organizirali sjevernokorejski agenti koji su napustili Maleziju u satima nakon ubojstva, a dvije su žene bile samo pijuni u političkom atentatu.

Siti Aisyah radila je kao maserka u Kuala Lumpuru, dok je Doan sebe opisivala kao zabavljačicu.

"Još uvijek vjerujemo da je ona bila samo žrtveni jarac", izjavio je novinarima odvjetnik Siti Aisyah, Gooi Soon Seng. "Još uvijek vjerujem da je Sjeverna Koreja imala nešto s tim”, dodao je.

Suđenje Siti Aisyah prekinuto je u prosincu prošle godine.

Tužitelji su u ponedjeljak izjavili sudu da im je naloženo da povuku optužnicu protiv Siti Aisyaha. Nisu naveli razlog povlačenja.

Nakon što je sud pustio Siti Aisyah viđena je kako otpraćena do automobila indonezijskog veleposlanstva koji je čekao ispred zgrade suda.

Iako je sud oslobodio Siti Aisyah, odbio je zahtjev njezina odvjetnika da bude u potpunosti oslobođena optužbe, zbog mogućnosti pozivanja na nove dokaze.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo