IGNORIRANI NAPADI

INFOGRAFIKA: Kršćane se progoni u islamskim državama, ali i u zemljama hinduističke vjerske tradicije

Kršćane se progoni u islamskim državama, ali i u zemljama hinduističke vjerske tradicije
 AP

ZAGREB - “Novi kršćanski mučenici”, tako su talijanske dnevne novine la Repubblica naslovile veliki članak kojemu je povod bilo nedavno ubojstvo 58 iračkih katolika u crkvi u Bagdadu, a tema neprestani progoni koje doživljavaju kršćani u različitim dijelovima svijeta i na koje je pokolj u Bagdadu ponovno bacio fokus.

Tragedija u Iraku

Kako je povodom krvoprolića u bagdadskoj katedrali izjavio nadbiskup Francis Chullikatt, stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u, riječ je o “još jednoj tragediji koja govori o kontinuiranoj netoleranciji, diskriminaciji i nasilju protiv kršćana”. Nadbiskup je također primijetio da nedavno posebno izvješće UN-a o novim obličjima rasizma, ksenofobije i netolerancije propušta zabilježiti “sudbine onih kršćana koji su zbog svoje vjere oteti iz svojih domova, mučeni i zatvarani ili tjerani da se odreknu svojih uvjerenja”.

- Ovo je kriza koju međunarodna zajednica nastavlja ignorirati, ali njoj međunarodni i nacionalni vođe moraju posvetiti pažnju i osigurati vjerske slobode za pojedince i zajednice - poručio je nadbiskup.

Irak je jedna od država koja je primjer za taj progon. Kako je navela udruga Christian Freedom International, kršćanske se crkve u toj zemlji oduvijek napadalo, a posebice od 2003. i američke invazije, od kada je ubijeno 2000 ljudi, pri čemu su u većini slučajeva bili ciljane žrtve militanata zbog svoje vjere. Kršćana je u Iraku nekada bilo 1,5 milijuna, a danas je taj broj značajno pao, dok je najveći postotak izbjeglica iz Iraka koji su se nastanili u susjednim državama kršćanske vjeroispovijesti.

Očekivano, najveće progone kršćani doživljavaju u onim islamskim državama kojima dominira fundamentalistički odnos prema drugim vjeroispovijestima. U čitavom nizu država, poput Saudijske Arabije, Afganistana ili Pakistana, Biblija, križ i prakticiranje kršćanske vjere strogo su zabranjeni i kažnjavaju se bičevanjem ili strožim kaznama.

Ubojstvo u crkvi

U nekim drugim islamskim državama, poput Turske ili Egipta, kršćanstvo je formalno dopušteno, ali članovi crkve izloženi su progonu i šikaniranju svoje okoline. U turskome gradu Trabzonu prije četiri godine ubijen je katolički svećenik Andrea Santoro, dok se molio u crkvi. U Egiptu je na najvećem udaru Koptska crkva, čiji su članovi izloženi napadima, a iračka al-Qa’ida je u svojim prijetnjama kršćanima na Bliskom istoku posebice zaprijetila upravo toj crkvi.

Žrtve državnog terora

Progoni kršćana događaju se i u državama hinduističke tradicije, poput Indije ili Burme. U indijskoj pokrajini Orisa tisuće kršćana moralo je potražiti utočište u izbjegličkim kampovima ili džungli, a prema nekim podacima u napadima hinduističkih ekstremista 2008. na području te države ubijeno je oko 60 ljudi. “Mogu nas pobiti sve, ali mi nećemo ubijati”, izjavio je nedavno biskup grada Berhampura Sarat Chandra Nayak.

Također mnogi ističu kako su kršćanski misionari i humanitarni djelatnici iz kršćanskih udruga često žrtve paramilitarnog ili državnog terora u nestabilnim državama Latinske Amerike ili komunističkim državama poput Kine ili Sjeverne Koreje.

Smrtonosni napadi po svijetu

1992.

U Kinšasi, u tadašnjem Zairu, policija je pucala na prosvjede katoličke manjine, pri čemu je poginulo 30 ljudi.

1998.

U indonezijskom glavnom gradu Džakarti muslimani su napali katolike i protestante i ubili 13 kršćana

2006.

Don Santoro ubijen je dok je molio u crkvi u Trabzonu. Ove je godine ubijen katolički apostolski namjesnik za Tursku Luigi Padovese.

2009.

Val nasilja protiv kršćana u indijskoj državi Orissi izazvao je smrt više od stotinu vjernika

2010.

Prošli su mjesec u napadu na katedralu u Bagdadu al-Qa’idini militanti ubili 58 katolika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:13