F1 NA ULICAMA LONDONA

INFOGRAFIKA Najskuplja utrka u povijesti: Ecclestone daje 35 milijuna funti da Formula 1 projuri pokraj kraljičina balkona

Britanski milijarder predstavio plan za utrku na ulicama Londona, za koju tvrdi da bi britanskoj prijestolnici donijela više koristi od Olimpijskih igara

Ponuda koja se ne može odbiti - najbolji je način na koji se može opisati najnoviji poslovni pothvat oca Formule 1, Bernieja Ecclestonea.

Jedan od najpoznatijih britanskih biznismena ovaj je tjedan ponudio Londonu da postane domaćin najveće i najskuplje utrke na svijetu, kako javljaju britanske dnevne novine The Times.

Jurnjava uz spomenike

Ruta londonskoga Grand Prixa obuhvaćala bi neke od najvažnijih gradskih atrakcija kao što su Buckinghamska palača, Piccadilly Circus, parlament i Trafalgar, s prolaskom bolida pokraj nekih od najpoznatijih spomenika, poput onoga generalu Nelsonu i slavoluka Wellington uz Hyde Park. Formulu 1, kojom 81-godišnji Ecclestone upravlja posljednjih 40 godina, u Londonu bi pratila publika od 120.000 ljudi, tijekom vikenda i 280.000, a TV prijenos pratili bi deseci milijuna gledatelja.

Ecclestoneova spektakularna londonska maštanja nisu novost: projekt je tijekom godina predstavio više puta, ali zbog političkih dvojbi gradskih vlasti nikad se nije maknuo od početka. Ipak, s obzirom na novu računicu, koja je predstavljena ovih dana i u kojoj je Ecclestone sam spreman uložiti više od 35 milijuna funti, londonski gradonačelnik Boris Johnson mogao bi dati zeleno svjetlo projektu koji bi, kako je rekao njegov idejni začetnik Bernie Ecclestone, bio veći od Olimpijskih igara.

- Kako stvari stoje, možda bismo mogli početi i prikupiti novac. To bi bilo fantastično, dobro za London, puno bolje od Olimpijade - rekao je Ecclestone.

Dobro došli, oglašivači!

Stručnjaci arhitektonske tvrtlke Populous, koji stoje iza projekta Olimpijskog stadiona, javljaju da bi London Grand Prix ne samo pokrio troškove organizacije koji se procjenjuju na 35 milijuna funti (gotovo 350 milijuna kuna), nego bi britanskoj metropoli donio znatne prihode. Od prodaje ulaznica i posjetitelja iz inozemstva tijekom tri dana moglo bi se zaraditi čak 100 milijuna funti (oko milijardu kuna).

Olimpijske i Paraolimpijske igre, koje će uskoro početi, pokazuju da je London ne samo spreman za sportski spektakl međunarodnih razmjera, nego i da oglašivači sa zadovoljstvom sudjeluju u njihovu financiranju. Vodeća marketinška agencija Brand Rapport javlja da bi prihodi mogli iznositi i nekoliko stotina milijuna funti jer su Olimpijske igre pokazale da postoji zanimanje za financiranje sličnih događaja.

Vozači predlagali

Feasibility studije već su napravljene. Između ostalog, otkriven je njihov plan zaštite 27.000 stabala unutar rute Grand Prixa. Zaključak je studije da se život stanovnika Londona ne bi suviše uznemirio zbog ovog projekta budući da bi njegovo postavljanje trajalo pet dana, a rasklapanje infrastrukture samo tri dana.

Staza bi okružila pet kilometara područja središnjeg Londona, a vjeruje se da su u njezinu dizajnu sudjelovale britanske zvijezde Formule 1 Lewis Hamilton i Jenson Button. Unatoč pozitivnim komentarima stručnjaka i dobrim ocjenama studija, gradski oci još nisu dali službene informacije o tome koliko je realno da će Boris Johnson dati zeleno svjetlo organizaciji London Grand Prixa koji bi svojom veličinom, spektakularnošću i infrastrukturom mogao zasjeniti i onaj monegaški koji je najstariji na svijetu.

Čeka se odluka

Ako se Bernie Ecclestone i Boris Johnson dogovore o pokretanju London Grand Prixa, a očekuje se da bi eventualni dogovor mogao biti postignut ovih dana, britanska metropola slijedit će primjer Singapura i Melbournea, gradova u kojima su organizirane utrke Forumule 1. Nema dvojbe da se gradski oci nadaju da neće u svemu slijediti njihov primjer: građani Melbournea žale se da je zbog Australian Grand Prixa u tri godine izgubljeno čak 90 milijuna funti. Europski Grand Prix u Valenciji prošle nedjelje privukao je, pak, samo 45.000 gledatelja, a zbog gradskog dugovanja zamalo je otkazan.

Bude li postignut dogovor, sudbina London Grand Prixa bit će jasna tek za nekoliko godina jer je toliko potrebno da se omogući njegovo otvaranje.

Bankar uzeo mito od Bernieja, osuđen na 8,5 godina zatvora

Bivši njemački bankar Gerhard Gribkowsky osuđen je na osam i pol godina zatvora zbog primanja mita od Bernieja Ecclestonea tijekom prodaje vlasničkog udjela u Formuli 1. Tužiteljstvo je za Gribkowskog, bivšeg direktora u banci Bayern LB, tražilo dulji zatvor, ali je na kraju pristalo na nagodbu jer je on na suđenju u Münchenu priznao da je uzeo mito od Ecclestonea. Ecclestone je na suđenju sudjelovao kao svjedok, ali njemačko tužiteljstvo sada razmatra mogućnost da i protiv njega digne optužnicu. Cijeli je slučaj povezan s prodajom vlasničkog udjela u Formuli 1 tvrtki CVC Capital Partner 2006. godine. Investicijski fond te je godine otkupio većinski paket dionica Formule 1 koji je dotad bio u vlasništvu Ecclestoneove obiteljske zaklade. Ecclestone je, preko Gribkowskog, osigurao da CVC Capital Partner pod sumnjivim uvjetima otkupi i dio dionica koji je bio u vlasništvu Bayern LB banke. Ta je banka u to vrijeme držala 48 posto udjela. Gribkowsky je od Ecclestonea za to dobio 41,4 milijuna dolara. Ecclestone je na suđe-nju priznao da je bankaru dao novac, ali je tvrdio da ga je isplatio zbog ucjene da će ga bankar prijaviti britanskim poreznicima zbog utaje.

Ulične utrke Formule 1

Velika nagrada Europe

Valencia

Grad opterećen dugovima gotovo sigurno iduće sezone ispada iz kalendara Formule 1

Velika nagrada Monaka

Monte Carlo

Najstarija ulična utrka na svijetu

Velika nagrada Australije

Melbourne

Australci se žale se da na utrke uzalu spiskali 110 milijuna eura

Velika nagrada Kanade

Ile Notre Dame, Montreal

Najveći sportski događaj u Kanadi navodno kanadskom gospodarstvu donese oko 70 milijuna eura

Velika nagrada Singapura

Najnovija ulična utrka u kalendaru i ujedno jedina koja se vozi noću. Troškovi njezina organiziranja iznose oko 120 milijuna eura, a samo od turista koji dođu na nju singapursko gospodarstvo zaradi 80 milijuna eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:23