JOHN BOLTON

INTRIGANTAN ISTUP TRUMPOVOG VANJSKOPOLITIČKOG JASTREBA: SAD IMA KRTICE U NAJBLIŽEM MADUROVOM KRUGU? Naveo tri čovjeka iz samog vrha vlasti u Venezueli

 
 REUTERS

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je u utorak izdvojio trojicu visokih suradnika venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura za koje je rekao da moraju izvršiti obećanja koja su dali oporbi o provedbi mirne tranzicije od Madurove vlasti.

Govoreći u Bijeloj kući u danu obilježenom protuvladinim prosvjedima u Venezueli, Bolton je naveo kako su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, predsjednik Vrhovnog suda Maikel Moreno i zapovjednik predsjedničke garde Ivan Rafael Hernandez Dala rekli oporbi kako Maduro treba predati vlast oporbenom čelniku Juanu Guaidou.

Bolton je rekao kako je oporba informirala Trumpovu administraciju o njihovim razgovorima.

"Veoma je važno da tri čelnika u Madurovu režimu, koji razgovaraju s oporbom tijekom zadnja tri mjeseca, ispune svoja obećanja da se postigne mirni prijenos vlasti s Madurove klike na privremenog predsjednika Juana Guaidoa", rekao je novinarima Bolton.

"Svi su se suglasili kako Maduro mora otići", rekao je Bolton. "Oni trebaju djelovati ovoga popodneva i večeri kako bi preveli druge vojne snage na stranu privremenog predsjednika".

Nedugo nakon Boltona, novinarima se obratio i američki državni tajnik Mike Pompeo. On tvrdi da ima informacije da je Nicolas Maduro u utorak ujutro bio spreman istog trenutka napustiti državu i pobjeći na Kubu, ali da je odustao na nagovor Rusije. Tvrdi da je avion kojim je trebao odletjeti za Havanu već bio spreman na pisti, ali da je sve stopirano u posljednji trenutak. Pritom je Kubi poručio da je 'neprihvatljivo da štite tog nasilnika'.

Guaido je u utorak uputio do sada najsnažniji poziv vojsci da mu pomogne da zbaci Madura, a na protuvladinim prosvjedima došlo je do nasilja dok Venezuela ulazi u novu krizu nakon godina političkog i gospodarskog kaosa.

Nekoliko desetaka naoružanih vojnika koji su se pridružili Guaidou sukobilo se s vojnicima koji podržavaju Madura na skupu kod zračne baze La Carlota u Caracasu, ali je incident završio i ne izgleda kako je dio neposrednog pokušaja oporbe da preuzme vlast vojnom silom.

Europska unija poziva na suzdržanost u Venezueli

Europska unija pozvala je u utorak na "najveću suzdržanost" u Venezueli, gdje se jedna skupina vojnika koja podržava oporbenog čelnika Juana Guaidoa pobunila protiv vlade predsjednika Nicolasa Madura.

"Europska unija pomno prati zadnje događaje u Venezueli. Ponavljamo da se mora pronaći političko, miroljubivo i demokratsko rješenja kako bi zemlja izašla iz višestrukih kriza s kojima je suočena", rekla je europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Europska unija odbacuje svako nasilje i poziva na najveću suzdržanost kako bi se izbjegle ljudske žrtve i eskalacija nasilja", nastavila je i dodala da je "EU uz venezuelski narod i njegove legitimne demokratske težnje".

"I dalje se zalažemo za povratak demokracije i pravne države, putem slobodnih i pravednih izbora, uz poštivanje ustava Venezuele", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:15