RAFALI U CENTRU BAGDADA

IRAČKE SNAGE SIGURNOSTI PUCNJEVIMA RASTJERUJU PROSVJEDNIKA Povjerenica UN-a: 'Zgrožena sam nastavkom krvoprolića, nasilje rađa nasilje'

 
 Thaierl al-Sudani / REUTERS

Iračke snage sigurnosti pucale su u srijedu kako bi rastjerale prosvjednike na mostu u središtu Bagdada, ispalivši pet metaka u zrak, prenose očevici.

Zasad se čini kako nema žrtava.

Prosvjednici od utorka blokiraju most Shuhada, a tisuće prosvjeduju u drugim dijelovima prijestolnice i u južnim pokrajinama u najvećem valu protuvladinih prosvjeda proteklih desetljeća.

Od početka listopada, više od 250 Iračana ubijeno je u prosvjedima protiv vlade koju optužuju za korupciju i da služi stranim interesima.

Demonstrators scuffle with members of Iraqi security forces during one of the ongoing anti-government protests in Baghdad, Iraq November 6, 2019. REUTERS/Thaier al-Sudani     TPX IMAGES OF THE DAY
Thaierl al-Sudani / REUTERS

Sigurnosne snage ubile su u ponedjeljak navečer najmanje troje ljudi kad su otvorile vatru na prosvjednike na jugu Iraka, rekli su policija i liječnički izvori.

U odvojenom događaju, najmanje je jedan prosvjednik ubijen, a 34 su ranjena kad su sigurnosne snage otvorile vatru na logor prosvjednika pored ulaza u glavnu zaljevsku luku Umm Qasr.

- Zgrožena sam nastavkom krvoprolića u Iraku. Nasilje rađa nasilje, mirni prosvjedi moraju biti zaštićeni. Sad je posljednji trenutak za nacionalni dijalog - napisala je na Twitteru predstavnica UN-a za Irak Jeanine Hennis-Plasschaert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:52