SVIJET

Irak predao više od 33 djece IS-a Rusiji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2019. u 16:48

Islamic State of Iraq and the Levant fighters march shown in propaganda photos released by the militants., Image: 256580453, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Iračke vlasti objavile su u ponedjeljak da su Rusiji predale 33 djece ruskih žena osumnjičenih da su se pridružile ekstremističkoj skupini Islamskoj državi, a Moskva je objavila da su razbili jednu ćeliju IS-a na svom teritoriju.

Djeca su deportirana u Rusiju 10. srpnja nakon dogovora s ruskim veleposlanstvom u Bagdadu, rekao je glasnogovornik iračkog ministarstva vanjskih poslova Ahmed al Sahaf u izjavi za javnost.

On je dodao da je ministarstvo vanjskih poslova deportiralo 473 djece militanata IS-a različitih nacionalnosti, uključujući u Rusiju, Francusku, Njemačku i Tursku.

Ministarstvo je pozvalo sve zemlje da pojačaju napore i prime svoje državljane povezane s ekstremističkom skupinom, rekao je.

U svibnju, Irak je rekao da je predao oko 188 djece militanata IS-a Turskoj.

Ruska savezna agencija za provedbu zakona rekla je u ponedjeljak da je razbila terorističku ćeliju u južnoj regiji Rostov u kojoj su tri ruska državljanina.

Skupina je planirala napade na policiju te terorističke napade na javnim mjestima, navodi savezna sigurnosna služba. 

Vođa skupine ubijen je kad su vlasti  zaustavile njegovo vozilo te je on otvorio vatru iz automatskog oružja, navodi se u izjavi.

"Za vrijeme pucnjave u vozilu je detonirana neidentificirana eksplozivna naprava. Kriminalac je ubijen na mjestu događaja", stoji u izjavi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo