PREDSJEDNIKOVO PISMO

Irak službeno uputio poziv papi Franji: 'Vaš posjet bit će prigoda da podsjetite svijet što je naša zemlja dala čovječanstvu'

Papa Franjo
 Yara Nardi / REUTERS

Irak je službeno pozvao papu Franju koji je rekao da bi 2020. htio pohoditi tu zemlju koja je prije jedva godinu i pol dana proglasila pobjedu nad džihadistima skupine Islamske države (IS).

- Počašćen sam što Vašu Svetost mogu službeno pozvati u posjet Iraku - kolijevci civilizacije i mjestu Abrahamova rođenja - piše u pismu iračkog predsjednika Barhama Saliha Svetom Ocu čiju je presliku AFP u četvrtak dobio na uvid.

- Vaš posjet bit će prigoda da podsjetite i pojasnite Iraku te svijetu da je ta zemlja dala čovječanstvu prve zakone, sustav natapanja polja i tradiciju suradnje naroda različitih vjera - dodaje se u tekstu.

Irak je u zadnja gotovo četiri desetljeća stradao od niza sukoba, međunarodnog embarga koji je trajao desetak godina, američke invazije i nedavno od džihadističke okupacije tijekom triju godina.

Dok je zemlja sve dublje tonula u nasilje, egzodus stanovništva bivao je sve veći, napose među manjinama.

Broj kršćana u Iraku pao je s 1,5 milijuna prije pada režima Sadama Huseina na 400.000 do 500.000 tisuća danas.

Sveti Otac redovito spominje Irak i želi da u njemu "opet ne zavlada napetost" te je već lani izrazio želju da onamo otputuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:09