MAJKE SU IM U ZATVORU

Irak vratio kući dvjestotinjak djece turskih džihadista

 REUTERS

Gotovo dvjesto djece turskih džihadista, zarobljene u Iraku zbog pripadnosti terorističkoj skupini Islamskoj državi (IS), vraćeno je u srijedu u Tursku, priopćilo je iračko Vrhovno sudsko vijeće.

Desetci djece ruskih i tadžičkih džihadista koji su bili u Iraku vraćeni su zadnjih mjeseci u zemlju svojih roditelja.

Njemačka i Francuska su također vratile djecu čije su majke u zatvoru.

U više zapadnih zemalja vodi se rasprava o sudbini te djece. Obitelji se bore za njihov povratak, ističući da su žrtve prilika koje nisu mogli birati, a vlasti su malo opreznije.

Nedavno su zaredale inicijative u korist djece džihadista kojih broj nitko ne zna. Nevladina organizacija Spasimo djecu navodi da ih je u izbjegličkim kampovima više od 3.500 i da dolaze iz tridesetak zemalja.

Irak, zemlja čije je velike dijelove IS osvojio 2014., krajem 2017. je proglasio pobjedu nad tom ultraradikalnom organizacijom.

Od tada sudovi svakodnevno sude stotinama navodnih džihadista, uglavnom Iračana, ali i stranaca.

Bagdadu je nedavno predloženo da sudi oko tisuću stranaca koje su zarobile kurdske snage u Siriji koje se bore s IS-om, za što bi od njihovih matičnih zemalja trebao dobiti dva milijuna dolara za svakog zarobljenika.

Mnogi aktivisti za ljudska prava su kritizirali takve "brzinske" sudske postupke i upozorili na mogući "rizik zlostavljanja" tijekom saslušanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:18