ZARIFOVA PORUKA HUNTU

'Iran će nastaviti s izvozom nafte pod bilo kojim uvjetima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.07.2019. u 11:22

Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif speaks during the annual Munich Security Conference in Munich, Germany February 17, 2019. REUTERS/Andreas Gebert
Andreas Gebert / REUTERS

Mohammad Javad Zarif

 

Iran će nastaviti s izvozom nafte pod bilo kojim uvjetima, kazao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif svom britanskom kolegi Jeremyju Huntu u telefonskom razgovoru u subotu, navodi se u priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

Zarif je također kazao kako Britanija treba čim prije pustiti tanker Grace 1, kojeg su britanski marinci zaustavili prije tjedan dana pred obalama britanskog teritorija Gibraltara pod sumnjom da krši međunarodne sankcije Siriji.

Hunt je u razgovoru kazao da će Britanija ubrzati puštanje tankera ako Teheran dade jamstva da nafta neće biti proslijeđena Siriji, napisao je sam Hunt na Twitteru.

 

Hunt je također rekao da je telefonski razgovor s iranskim ministrom vanjskih poslova bio konstruktivan te da je Mohammad Javad Zarif kazao kako Iran želi riješiti prijepor i ne želi eskalaciju napetosti.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Države naložile zadržavanje tankera. Washington je nametnuo sankcije Iranu u svrhu obustave iranskog izvoza nafte.

Europske države nisu nametnule sankcije Iranu, ali jesu iranskom savezniku Siriji nakon što je u toj zemlji 2011. godine izbio rat.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo