PROVOKACIJA

Iran kritizira prijedlog o europskoj pomorskoj misiji u Perzijskom zaljevu

 
glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei
 Profimedia, AFP

Iran je u nedjelju nazvao "provokacijom" britanski poziv na slanje europskih pomorskih snaga u Perzijski zaljev, u jeku napetosti na tom strateški važnom području.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji je u četvrtak otpušten iz vlade Borisa Johnsona, pozvao je na uspostavu "pomorske misije za zaštitu koju bi vodili Europljani" u Perzijskom zaljevu, pošto je Iran u Hormuškom tjesnacu zarobio švedski naftni tanker Stenu Impero koji plovi pod britanskom zastavom.

- Čuli smo da kane poslati europsku flotu u Perzijski zaljev - rekao je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei, a prenijela je agencija ISNA, osudivši "neprijateljsku poruku" i "provokaciju" koja će samo "pojačati napetost".

Iranski dužnosnik nije izravno spomenuo Huntov prijedlog.

Opetovao je iransko stajalište da sigurnost u Perzijskom zaljevu moraju jamčiti zemlje s tog područja koje su bogate naftom.

- Mi smo najbolji policajac za pomorsku sigurnost u Perzijskom zaljevu - rekao je Rabiei.

U razgovoru objavljenom u petak, francuska ministrica obrane Florence Parly rekla je da Pariz, London i Berlin planiraju "koordinirati" svoje kapacitete i "razmjenjivati informacije" u zaljevu radi jačanja pomorske sigurnosti, ali da neće onamo slati vojno pojačanje.

- Ne želimo sudjelovati u snagama koje bi mogle biti shvaćene kao one koje pojačavaju napetost - rekla je.

Napetost u Perzijskom zaljevu neprestano raste od svibnja 2018. kad su Sjedinjene Države jednostrano istupile iz iranskog nuklearnog ugovora, nakon čega su uslijedile teške američke sankcije Iranu.

Stanje se pogoršalo zadnjih tjedana nakon napada na naftne tankere u zaljevu za koje Washington optužuje Teheran, koji pak niječe bilo kakvu umiješanost.

Iran planira ponovno pokrenuti nuklearni reaktor Arak

Čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi rekao je zastupnicima u nedjelju da će Iran ponovno pokrenuti rad teškovodnog nuklearnog reaktora Arak, izvijestila je novinska agencija ISNA.

ISNA je citirala člana parlamenta koji je prisustvovao sastanku. Teška voda koristi se u reaktorima za proizvodnju plutonija, koji se koristi kao gorivo za nuklearne bojne glave.

Iran je u svibnju prestao poštivati pojedine obveze nuklearnog sporazuma iz 2015. dogovorenog između globalnih sila, nakon što su se Sjedinjene Američke Države 2018. jednostrano povukle iz sporazuma te ponovno uvele sankcije za Teheran.

Ostali potpisnici sporazuma pokušali su održati provođenje sporazuma, što se pokazalo kao sve teži zadatak otkako su tenzije između Washingtona i Teherana porasle u posljednjih nekoliko tjedana.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina sastat će se s Iranom u Beču kasnije u nedjelju na izvanrednom sastanku kako bi razgovarali o spašavanju sporazuma.

Predsjednik Hassan Rouhani je 3. srpnja rekao kako će Teheran podići razinu obogaćivanja uranija te nakon 7. srpnja započeti s ponovnim pokretanjem nuklearnog reaktora Arak ukoliko nacije u nuklearnom sporazumu ne zaštite trgovinu s Iranom, što je obećano njihovim međusobnim dogovorom, ali koja je blokirana američkim sankcijama.

Smanjenje poštivanja obveza može biti poništeno, ako ostale zemlje potpisnice sporazuma održe svoja obećanja, kažu iranski dužnosnici.

Zapadne sile smatraju kako nuklearne ambicije Irana moraju biti obuzdane, zabrinute da Teheran namjerava izgraditi nuklearno oružje. Teheran to pak negira.

Nedjeljnim sastankom Komisije za zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), što je službeni naziv nuklearnog sporazuma, predsjedat će glavna tajnica službe EU-a za vanjske poslove Helga Schimd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:15