POSTROJENJE FORDOW

IRAN OBJAVIO KAKO NASTAVLJA S OBOGAĆIVANJEM URANIJA Washington: 'Ovo je veliki korak u pogrešnom smjeru'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.11.2019. u 08:03

FILE PHOTO: An Iranian flag flutters in front of the International Atomic Energy Agency (IAEA) headquarters in Vienna, Austria September 9, 2019. REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo
Leonhard Foeger / REUTERS

Iran je nastavio obogaćivati uranij u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, objavila je u četvrtak iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio kršiti odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine.

"Nakon uspješnih priprema ... ubrizgavanje uranijskog plina u centrifuge počelo je u četvrtak u Fordowu ... čitav proces nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", navodi se u priopćenju AEOI-ja koje su prenijeli iranski mediji.

Iran je postupno prestao poštivati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. s SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

"Proces će se stabilizirati u roku od nekoliko sati i, do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-e, razina obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebala bi biti dosegnuta", objavio je AEOI.

Službeni Washington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao "velikim korakom u pogrešnom smjeru".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo