ODGOVOR NA TRUMPOVE ZAHTJEVE

Iran optužio EU da popušta pred 'srednjoškolskim nasilnikom'

iranski predsjednik Hasan Rohani
 Profimedia, Abaca Press

Iran je u četvrtak poručio da ne razmišlja o potpunom povlačenju iz međunarodnog nuklearnog sporazuma jer bi se time izložio novim sankcijama i optužio je Europsku uniju da popušta pred "srednjoškolskim nasilnikom", misleći pritom na zahtjeve američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iran ne razmišlja o potpunom povlačenju iz međunarodnog sporazuma o svojem nuklearnom programu iz 2015., jer bi time riskirao jačanje sankcija i privukao pozornost Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je u četvrtak iranski predsjednik Hasan Rohani, kako prenosi agencija dpa.

"Tada bismo opet imali probleme", rekao je Rohani na sastanku s direktorima iranske središnje banke.

Rohani je ranije u četvrtak izjavio da je iranski nuklearni program sada napredniji nego prije sklapanja nuklearnog sporazuma 2015.

"Obogaćujemo više uranija nego prije prije postizanja dogovora... pritisak na Iran povećao se no nastavljamo napredovati", rekao je Rohani u televizijskom govoru.

Nije iznio pojedinosti, ali bi iranska agencija za atomsku energiju uskoro trebala objaviti više informacija.

Nuklearni sporazum iz 2015., koji je Iran dogovorio s Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om, trebao bi omogućiti razvoj samo civilnog nuklearnog programa, a razvoj vojnog programa onemogućiti.

Iran je na to pristao u zamjenu za ukidanje sankcija koje mu je međunarodna zajednica nametnula nastojeći ga spriječiti u razvoju atomske bombe.

Američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao Sjedinjene Države iz tog sporazuma 2018. i ponovno nametnuo sankcije Teheranu.

Iran je prošle godine počeo kršiti neke odredbe sporazuma i zaprijetio potpunim povlačenjem nakon što su američke snage početkom siječnja dronom ubile njegova najmoćnijeg generala.

No Iran poručuje da je spreman vratiti se sporazumu, pod uvjetom da ga se provodi kako je predviđeno.

I na Rohanijevoj internetskoj stranici navodi se da je djelomično povlačenje iz sporazuma riskantno za Iran.

Druge države potpisnice sporazuma rade na tome da ga održe na životu.

Britanija, Francuska i Njemačka aktivirale su ovaj tjedan mehanizam za rješavanje sporova predviđen sporazumom, prozivajući Iran zbog nepoštivanja dogovorenog.

Zarif: EU popušta pred 'srednjoškolskim nasilnikom'

Iran je u četvrtak optužio europske države da su takvim postupkom popustile pred "srednjoškolskim nasilnikom" Trumpom.

Washington Post objavio je u srijedu da je Washington zaprijetio carinama od 25 posto na uvoz europskih automobila ako tri europske države formalno ne optuže Iran da ne poštuje nuklearni sporazum.

"Popuštanje potvrđeno. Tri europske države izdale su ostatke nuklearnog sporazuma kako bi izbjegle nove Trumpove carine. To neće upaliti prijatelji. Samo ćete mu povećati apetit. Sjećate se svojeg srednjoškolskog nasilnika?", napisao je na Twitteru iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Dvojica europskih diplomata potvrdila su američku prijetnju carinama, ali i napomenula da su europske države donijele odluku prije toga.

Europska unija objavila je u četvrtak da je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell održao "iskrene" razgovore sa Zarifom na margini konferencije u New Delhiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:11