'OBRAMBENE SVRHE'

IRAN PRKOSI SAD-u I EU Elitna Revolucionarna garda objavila: 'Ubrzat ćemo program razvoja balističkih raketa unatoč pritisku!'

Projektil i portret ajatolaha Khameneija u Teheranu
 Nazanin Tabatabaee Yazdi/TIMA/File Photo / REUTERS

Iranska elitna Islamska Revolucionarna garda (IRGC) rekla je u četvrtak da će ubrzati svoj program balističkih raketa unatoč pritisku SAD-a i Europske unije da ga suspendira, objavila je novinska agencija Tasnim.

U značajnom zaokretu američke politike 13. listopada, predsjednik Donald Trump odlučio je da neće potvrditi da Iran poštuje nuklearni sporazum potpisan 2015. i pokazao je puno agresivniji pristup islamskoj republici zbog razvoja nuklearnih projektila.

"Iranski balistički program proširit će se i još brže nastaviti kao odgovor na Trumpov neprijateljski pristup prema toj revolucionarnoj organizaciji (Gardi)", priopćio je IRGC a prenosi Tasnim.

Trumpova administracija nametnula je nove unilateralne sankcije radi ograničenja iranskoga balističkog programa.

SAD je pozvao Iran da ne razvija projektile koji su sposobni nositi nuklearne bombe, na što je Iran odgovorio da nema takve planove.

Vlasti u Teheranu opetovano su obećale nastaviti s, kako kažu, obrambenom sposobnošću projektila unatoč kritikama Zapada.

Iran ima jedan od najnaprednijih programa balističkih projektila na Bliskome istoku koji smatra obranom protiv SAD-a i drugih protivnika, ponajprije zaljevskih zemalja i Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:40