AVION SRUŠEN RAKETOM

Iran šalje crne kutije iz srušenog zrakoplova Ukrajini, ako napori budu neuspješni idu za Francusku

Mjesto pada ukrajinskog zrakoplova u Iranu
 AFP

Iran Ukrajini šalje crne kutije putničkog zrakoplova koji je ovog mjeseca iranska vojska nenamjerno srušila raketom, objavila je u subotu novinska agencija Tasnim.

Iranske vlasti spremne su omogućiti stručnjacima iz Francuske, Kanade i SAD-a da analiziraju podatke iz crnih kutija, objavio je Tasnim.

Svih 176 ljudi na letu poginulo je u padu ukrajinskog zrakoplova 8. siječnja brzo nakon polijetanja iz Teherana prema Kijevu.

"Uz pomoć stručnjaka iz Francuske, Kanade i Amerike pokušat ćemo očitati snimač podataka o letu u Kijevu", rekao je Hassan Rezaifar, šef istraga nesreća u iranskoj Organizaciji za civilno zrakoplovstvo, a objavio Tasnim.

"Ako napori budu neuspješni, crne kutije ćemo poslati u Francusku", najavio je Rezaifar.

U Iranu se podaci iz crnih kutija neće analizirati, dodao je.

Na letu je poginulo 57 Kanađanina. Kanadski premijer Justin Trudeau traži temeljitu istragu, a u petak je na konferenciji za medije u Ottawi rekao da bi Iran trebao poslati crne kutije na analizu u Francusku.

Francuska je jedna od rijetkih zemalja koja može analizirati podatke s leta i iz kokpita srušenog zrakoplova, za koje je Trudeau rekao da su jako oštećeni.

Iran je pod pritiskom jer je iranskoj vojsci trebalo nekoliko dana da prizna nenamjerno rušenje zrakoplova.

Ranije je čelnik iranske Organizacije civilnog zrakoplovstva Ali Abedzadeh rekao da crne kutije neće biti predane proizvođaču aviona Boeingu.

Zrakoplov je srušen u trenutku kada je Iran bio pripravan za američku odmazdu zbog iranskih raketnih napada na američke vojne baze u Iraku.

Ti napadi bili su osveta za američko ubojstvo iranskog glavnog zapovjednika Kasema Solejmanija dronom u Bagdadu 3. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:37