OBJAVILA DRŽAVNA TELEVIZIJA

Iranci "ilegalno" prosvjeduju zbog ekonomske krize

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2018. u 21:18

People protest in Tehran, Iran December 30, 2017 in this picture obtained from social media. REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. TPX IMAGES OF THE DAY - RC1A0F182720
REUTERS, ILUSTRACIJA

Iranski državni mediji u četvrtak su potvrdili kako širom Irana mnogi prosvjeduju zbog teškoća uslijed ekonomske krize. Državna tiskovna agencija IRNA izvještava o ''ilegalnim prosvjedima'' u nekoliko gradova, u kojima sudjeluju ''deseci'' građana.

Ovo je prva službena potvrda o prosvjedima koji su bili dio rasprave na društvenim mrežama sa snimkama koje ne pokazuju desetke, već stotine, možda i na tisuće ljudi koji protestiraju.

Snimke, koje ne mogu biti potvrđene, prikazuju sukobe s policijom u turističkim gradovima Isfahan i Shiraz, gdje prosvjednici bacaju kamenje, a policija suzavac.

Kao i s prosvjedima koncem 2017. te demonstracijama na Glavnoj tržnici u Teheranu u srpnju, prosvjednici žele skrenuti pozornost na ekonomsku krizu, koja se pogoršala posljednjih mjeseci zbog američkih sankcija.

Iranska valuta izgubila je gotovo pola svoje vrijednosti, a inflacija je drastično porasla u svim sektorima gospodarstva. Prosvjedi nisu samo ograničeni na krizu, već i na islamsku vlast, kojoj poručuju ''smrt diktatoru'' kao slogan.

Snimke prikazuju prosvjednike kako viču ''izdajnik naroda'', što se odnosi na politiku Irana na Bliskom istoku, gdje je percepcija naroda da novac odlazi u Siriju, Jemen, i Gazu, a ne iranskome narodu.

U nedjelju se prosvjedovalo zbog nedostatka vode u jugozapadnom Iranu, a nasilje je izbilo nakon upletanja policije, javljaju iranski mediji.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo