UHIĆEN JEDAN MUŠKARAC

IRANSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA OSUMNJIČENA ZA POKUŠAJ NAPADA U DANSKOJ 'Očigledno je da to ne možemo i nećemo dopustiti'

Ilustracija
 Ritzau Scanpix/Nikolai Linares / REUTERS

Danska je u utorak navela da postoji sumnja da su iranske obavještajne službe pokušale izvesti napad na iransku oporbenog čelnika na njihovom tlu i da je uhićen norveški državljanin iranskog podrijetla.

Meta napada bio je vođa danskog predstavništva Arapskog borbenog pokreta za oslobađanje Ahvaza (ASMLA), rekao je šef danske obavještajne službe Finn Borch Andersen na konferenciji za medije.

„Bavimo se pokušajem napada iranske obavještajne službe na danskom tlu. Očigledno je da to ne možemo i nećemo dopustiti”, rekao je Andersen.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar u utorak, na nacionalni praznik u Islamskoj republici.

Andersen je rekao da je danska policija uhitila norveškog državljanina iranskog podrijetla 21. listopada koji je na sudu zanijekao zločin. Norveška policija surađuje s danskom policijom na ovom slučaju, koji je opisan kao planirani napad u Danskoj.

Ahvazi Arapi su manjina u Iranu gdje preko polovice stanovništva čine Perzijanci i neki se vide pod perzijskom okupacijom te traže neovisnost i autonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19