NIŠTA OD MIRA

Iranske vlasti smaknule dvojicu sudionika prosvjeda

Opozicijski vođa Karoubi prognozira da Ahmadinedžad neće dočekati kraj mandata
 AFP

TEHERAN - Iranske vlasti danas su u ranu zoru smaknule prvu dvojicu od 11 osoba osuđenih na smrt zbog prošlogodišnjih postizbornih nemira.

‘Rat protiv Boga’

Mohammad Reza Alizamani i Arash Rahmanipour obješeni su jer su “vodili rat protiv Boga, pokušali zbaciti s vlasti islamski establišment i učlanili se u naoružane grupe te dvije antirevolucionarne organizacije”. Postoji strah da će egzekucije pojačati napetost u Iranu uoči novih prosvjeda u veljači, na 31. godišnjicu Islamske revolucije.

U međuvremenu, za Financial Times je progovorio i iranski opozicijski čelnik, Mehdi Karoubi. On prognozira da će predsjednik Mahmud Ahmadinedžad biti zbačen s vlasti prije kraja mandata.

- S ozbirom na političke i ekonomske probleme te kontroverznu vanjsku politiku, vjerujem da neće završiti mandat - istaknuo je Karoubi (72), koji se i sam natjecao na izborima koji su uzrokovali najveće nemire u Iranu od 1979. Smatra da je Ahmadinedžadova populistička politika Iran učinila “preslabim”, dok je tvrdolinijaškom politikom otjerao intelektualce i vjerske učenjake.

Rješenja za krizu

Te će grupe, tvrdi, ohrabriti umjerene elemente u vladi da se udruže i nađu rješenje za krizu, koja bi mogla varirati od micanja Ahmadinedžada do ograničavanja njegove moći i preslagivanja kabineta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:52