Iranski brodovi ušli u Sredozemlje: Pokazujemo svoju moć te donosimo poruku mira i prijateljstva!

    AUTOR:

  • OBJAVLJENO:
  • 18.02.2012. u 22:27

AFP

Iranski ratni brodovi ušli su u Sredozemno more nakon što su prešli Sueski kanal u sklopu akcije kojom bi se pokazala iranska moć u regiji, riječi su mornaričkog zapovjednika Admirala Habibollaha Sayarija, javlja AFP.

- Strateška mornarica Islamske Republike Iran prošla je kroz Sueski kanal drugi puta od Islamske revolucije - izjavio je Sayari, javlja državna novinska agencija IRNA. Admiral nije naveo koliko brodova je prošlo kroz kanal niti koja je njihova misija u Sredozemlju, ali je spomenuo kako je flotila za vrijeme putovanja pristala u saudijskoj luci u Jeddahu.

Dva iranska broda, razarač Shahid Qandi i opskrbni brod Kharg pristali su luku u Crvenom moru 2. veljače, javljaju iranski mediji.

Sayari je izjavio kako će njihova prisutnost u Sredozemlju pokazati snagu Islamske republike u regiji, ali i prenijeti poruku Teherana o 'miru i prijateljstvu'.

Uplovljavanje brodova dolazi usred tenzija oko iranskog nuklearnog programa i uz njega povezanog mogućeg preventivnog napada od strane Izraela. Iranska mornarica je na Sredozemlju bila prisutna i u veljači 2011. godine, što je dovelo do oštre osude SAD-a i Izraela.

Iranska mornarica je u posljednjih godinu dana pojačala svoju prisutnost u međunarodnim vodama , pa su njihovi brodovi viđeni i u Indijskom oceanu, gdje su štitili iranske trgovačke rute od somalijskih pirata.

Tagovi

Izdvajamo