KRIZA

IRANSKI GENERAL PROGLASIO KRAJ POBUNE PROTIV KLERIKALNOG REŽIMA 'Možemo reći da je ovo kraj urote, pobijedili smo neprijatelja, urotnici su uhićeni!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2018. u 17:06

EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to film or take pictures in Tehran.
Iran's Revolutionary guards commander Mohammad Ali Jafari speaks during a conference to mark the martyrs of terrorism in Tehran September 6, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: POLITICS MILITARY PROFILE) - GM1E7961FBM01
REUTERS

Mohamed Ali Džafari

Zapovjednik iranske Revolucionarne garde objavio je u srijedu da su protuvladini prosvjedi diljem države završili.

"Možemo reći da je danas kraj urote iz 1396.", istaknuo je Mohamed Ali Džafari, referirajući se na aktualnu godinu po iranskom kalendaru.

On je to izjavio dok su deseci tisuća provladinih prosvjednika u srijedu pozivali na zaustavljanje pobune koja je počela prošli četvrtak u gradu Mašhadu.

Prosvjedi su na početku buknuli zbog nezadovoljstva rastom cijena i korupcijom, ali su se pretvorili u prosvjede protiv režima.

Neprijatelji Irana moraju znati da ove vrste urota više neće uspijevati, rekao je Džafari u razgovoru za državnu televiziju objavljenom u srijedu.

Naglasio je također da su "sigurnosna pripremljenost i oprez ljudi" doveli do pobjede nad neprijateljem koji je pokušavao zaprijetiti islamskom Iranu na kulturnom, ekonomskom i sigurnosnom polju.

Naglasio je da su urotnici uhićeni i da će protiv njih biti poduzete "oštre akcije".

U demonstracijama diljem zemlje od 28. prosinca poginula je 21 osoba, dok su stotine uhićene.

Izdvajamo