NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

IRANSKI KLERIK NIJE IMPRESIONIRAN AMERIČKIM NOSAČEM AVIONA 'Tu milijardu dolara vrijednu flotu možemo uništiti jednom raketom!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.05.2019. u 18:25

The Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72) transits the Strait of Gibraltar, entering the Mediterranean Sea as it continues operations in the 6th Fleet area of responsibility in this April 13, 2019 photo supplied by the U.S. Navy. U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Clint Davis/Handout via REUTERS
REUTERS

Nosač aviona USS Abraham Lincoln

 

Iranska Revolucionarna garda u petak je poručila kako neće pregovarati sa Sjedinjenim Državama, a istaknuti klerik je upozorio da američka flota može biti "uništena jednom raketom", dok se američki nosač zrakoplova probližava Perzijskom zaljevu.

Garda je to istaknula u odgovoru američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je u četvrtak pozvao iransko vodstvo na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa i rekao da ne može isključiti opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dviju zemalja.

Istovremeno, američki komercijalni brodovi, među njima tankeri s naftom, koji plove ključnim bliskoistočnim morskim putevima, mogli bi postati meta Irana, upozorila je američka agencija za pomorstvo (MARAD).

Američki nosač zrakolova Abraham Lincoln kojeg je Trump poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao Sueskim kanalom.

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američko središnje zapovjedništvo (CENTCOM), protumačivši to kao odgovor na prijetnju Irana.

Poluslužbena iranska novinska agencija ISNA prenijela je izjavu Ajatolaha Tabatabi-Nedžada o SAD-u rekao da bi "njihova milijardu dolara vrijedna flota mogla biti uništena jednom raketom".

Tabatabai-Nedžad je predstavnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija u gradu Esfahanu. Hamneija mnogi smatraju sklonijim tvrdolinijašima koji se protive predsjedniku Rouhaniju i njegovim umjerenim saveznicima.

MARAD je u četvrtak upozorio da od početka svibnja postoji veća mogućnost da će Iran i njegovi regionalni saveznici djelovati protiv SAD-a i njegovih interesa.

To uključuje i moguće napade na proizvodnju nafte, posebice nakon što je Teheran zaprijetio da će zatvoriti ključni Hormuški tjesnac kroz koji prolazi trećina svjetskog naftnog izvoza.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo