HASSAN ROUHANI

Iranski predsjednik možda neće otputovati u UN jer nema američku vizu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2019. u 22:30

Iranian president Hasan Rouhani attends a meeting with governmental officials in Tehran, Iran, on May 14, 2019., Image: 433379189, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press

iranski predsjednik Hasan Rohani

Putovanje iranskog predsjednik Hassana Rouhanija u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda moglo bi biti otkazao jer on nema američku vizu, navodi u srijedu službena agencija Irna.

Iransko izaslanstvo koje je trebalo otići u New York pripremiti teren za Rouhanijev dolazak još nije otputovalo, jer njihovi članovi nisu dobili vize, piše agencija.

Na pitane o toj temi na konferenciji za novinare, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je rekao da se nada da će problem biti brzo riješen."Kontaktirali smo Sjedinjene Države, i nadam se da će to riješiti problem", rekao je.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je ostao nejasan o toj temi kada je došao u Saudijsku Arabiju, gdje su u subotu napadnuta naftna postrojenja, a te napade Pompeo pripisuje Teheranu.

"Ne govorimo o dodjeljivanju ili nedodjeljivanju vize", rekao je novinarima. "Ako želite veze s jednom stranom terorističkom organizacijom... ne znam", dodao je. "Čini mi se da se trebamo pitati treba li im dozvoliti da sudjeluju na sastancima o miru", dodao je Pompeo.

Opća skupština Ujedinjenih naroda će službeno početi 24. rujna. Iran bi trebao sudjelovati na tom zasjedanju 25. rujna, dan nakon govora američkog predsjednika Donalda Trumpa i francuskog Emmanuela Macrona.

Agencija Irna navodi da bi iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif trebao otputovati iz Teherana u New York 20. rujna, tri dana prije Rouhanija.

"Ukoliko vize neće biti izdane za nekoliko sati, putovanja dvojice iranskih čelnika će vjerojatno biti otkazana", dodala je agencija.

To bi definitivno uništilo napore koje je poduzela Francuska kako bi se sastali Trump i Rouhani na marginama skupštine.

U srpnju je UN kritizirao Sjedinjene Države jer su izdale Zarifu vizu kojom su mu drastično ograničili kretanja u New Yorku.

"Američki diplomati se ne šeću oko Teherana i ne vidimo zašto bi se iranski diplomati mogli slobodno kretati u New Yorku", tada je objasnio Pompeo za dnevni list Washington Post i optužio svog iranskog kolegu da koristi boravke u Sjedinjenim Državama za širenje zlonamjerne propagande.

Washington i Iran su prekinuli diplomatske odnose 1980. tijekom talačke krize u američkom veleposlanstvu u Teheranu.

Kao država domaćin sjedišta Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Države su načelno obvezne brzo izdati vize državama koje ih zatraže kako bi omogućili njihovim dužnosnicima sudjelovanje na sastancima UN-a.

U sklopu svoje politike maksimalnog pritiska na Iran, Washington je 31. srpnja dodao Zarifovo ime na svoj crni popis osoba pod američkim financijskim sankcijama.

Američka vlada je tada navela da pokušava spriječiti njegova putovanja u inozemstvo, ali ne i njegove aktivnosti u UN-u u New Yorku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo