KRIVE ZA SVE

Iranski svećenik: Potrese izazivaju nevjerne žene

 AP

Visoko pozicionirani iranski svećenik izjavio je nedavno kako su za potrese odgovorne žene koje se ponašaju promiskuitetno.

- Mnoge žene koje se ne odijevaju skromno... zavode mlade muškarce, korumpiraju njihovu čast i šire preljub u društvu, što povećava broj potresa – izjavio je u petak na molitvi Hojatoleslam Kazem Sedighi.

Iran se nalazi na jednom od tektonski najaktivnijih područja u svijetu, a svećenikovo neobično tumačenje na tragu je nedavnog pretkazanja iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinedžada prema kojem će potres sigurno pogoditi Teheran zbog čega bi se mnogi njegovi stanovnici trebali preseliti.

Žene u Iranu dužne su pokrivati tijelo od glave do pete, međutim, mnoge, osobito mlade Iranke, ignoriraju stroga pravila i nose uske kapute i marame koje otkrivaju veće dijelove kose.

- Što možemo učiniti da nas ruševine ne zatrpaju? – pitao je Sedighi tijekom govora. – Nema nam druge nego da uzmemo utočište vjere i prilagodimo živote islamskim moralnim vrijednostima.

Seizmolozi već posljednja dva desetljeća upozoravaju da bi iransku prijestolnicu, koja leži na aktivnim rasjedima, mogao pogoditi katastrofalni potres. Ipak posljednji snažan potres prodrmao je Teheran još davne 1830. godine. Prije sedam godina snažan potres pogodio je grad Bam na jugu države, kada je poginula 31.000 ljudi - oko četvrtine stanovništva toga grada.

- Božanski autoritet rekao mi je da kažem ljudima da se pokaju. Zašto? Jer nam prijete velike nesreće – upozorio je Sedighi u propovijedi u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:48