AJATOLAH ODLUČIO

IRANSKI VRHOVNI VOĐA IMENOVAO NASLJEDNIKA LIKVIDIRANOG GENERALA Novi zapovjednik je u famoznoj Revolucionarnoj gardi već 40 godina...

 
Qassem Suleimani
 AY-COLLECTION / Sipa Press / Profimedia

TEHERAN - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je u petak novog zapovjednika elitnih snaga Kuds Iranske revolucionarne garde, nakon ubojstva generala Kasema Sulejmanija.

Sulejmanijev nasljednik je njegov bivši zamjenik general Esmail Gani.

Snage Kuds trebale bi nastaviti istim putem kojim je išao Sulejmani, rekao je Hamnei u pismu, kako ga navodi novinska agencija Tasnim.

O novom zapovjedniku ne zna se mnogo.

Taj 63-ogodišnji muškarac je ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. postao član Revolucionarne garde i sudjelovao u osmogodišnjem ratu protiv Iraka, nakon čega je vodio nekoliko brigada Revolucionarne garde.

Sudjelovao je i u Iraku i u Siriji u borbi protiv džihadista Islamske države. Generala Kasema Sulejmanija ubile su u petak američke snage u Iraku. Pentagon je potvrdio da je ubijen "po nalogu predsjednika", prenosi BBC.

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je pogođen u američkome zračnom napadu.

Ali Hamnei rekao je da "kriminalce čeka teška osveta" za ubojstvo Sulejmanija. Također je najavio tri dana žalosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:42