KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

IRANSKI VRHOVNI VOĐA TRUMPU UPUTIO ODBIJENICU Nakon što je američki čelnik ublažio retoriku iz Irana stiže kategorički stav: 'Neće biti razgovora'

 
Ali Hamnei
 REUTERS

Iranski vrhovni vođa poručio je u utorak da odbija razgovore s Amerikancima čime je vjerojatno želio prekinuti sve špekulacije o mogućem američko-iranskom sastanku kasnije ovog mjeseca u Ujedinjenim narodima.

Ajatolah Ali Hamnei istaknuo je za iransku TV da je to jednoglasni stav svih dužnosnika Islamske republike.

- Neće doći do razgovora između SAD-a i Irana ni na kojoj razini, rekao je.

Time je odgovorio na glasine da bi se na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda mogli sastati Donald Trump i iranski predsjednik Hasan Rouhani. Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao kako je spreman susresti se s iranskim predsjednikom pod pravim okolnostima kako bi završili sukob oko nuklearnog sporazuma iz 2015., te je otkrio kako traju pregovori između država da se Iranu omogući inozemno kreditiranje i održavanje gospodarstva na životu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak da je "krajnje zabrinut zbog opasnosti eskalacije" nakon napada na saudijska naftna postrojenja, i optužio je Teheran da destabilizira cijeli Bliski istok.

Subotnji napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu izazvali su požare i prepolovili proizvodnju saudijske nafte, što pogađa svjetsku opskrbu naftom.

Odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti koje podupire režim u Iranu, no Teheran niječe svaku odgovornost.

Washington i Rijad optužuju Iran za taj napad.

Sjedinjene Države navode da nemaju nikakav dokaz da je napad izveden iz Jemena.

Američki predsjednik Donald Trump je u nedjelju rekao da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na napad.

Stoltenberg je naglasio da oni "pozivaju sve strane da spriječe takve napade jer bi oni mogli imati negativne posljedice na cijelu regiju" i optužio je Iran da podržava razne terorističke skupine i da je odgovoran za destabilizaciju cijele regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:04