HAMENEI U GOVORU

IRANSKI VRHOVNI VOĐA ZAOŠTRAVA ODNOSE S SAD-om 'Reagan je bio moćniji i pametniji od Trumpa pa nije uspio. IS nikad neće oslabjeti'

 
Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei
 Morteza Nikoubazl / REUTERS

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei rekao je u srijedu da američki predsjednik Donald Trump neće uspjeti u svojem tvrdom stavu prema Iranu te da je Teheran jači nego u doba "moćnijega i pametnijeg" Ronalda Reagana.

"Reagan je bio moćniji i pametniji od Trumpa, i bolji u prijetnjama, i on je išao na nas i srušio nam avion", rekao je Hamenei u govoru koji je prenosila državna televizija.

Američki borbeni zrakoplov 1988. je srušio iranski putnički zrakoplov iznad Zaljeva pri čemu je poginulo svih 290 ljudi u avionu u incidentu za koji je Washington rekao da je greška.

Teheran je rekao da je to bio namjerni napad na Iran koji je tada bio u ratu sa susjednim Irakom.

"Ali Regana više nema i prema našem vjerovanju stigla ga je Božja osveta... a Iran je od njegova doba napredovao na svim poljima", dodao je Hamenei.

"Taj će se trend nastaviti i za vrijeme sadašnjega američkog predsjednika i svaka nada s njihove strane da bi se Islamska Republika mogla povući ili oslabjeti, uzaludna je."

Trump je u listopadu odbio potvrditi da je Teheran ispunio obveze iz sporazuma postignutog 2015. sa svjetskim silama i upozorio da bi se mogao ultimativno povući iz sporazuma.

On je najavio zaokret u američkoj politici u govoru u kojemu je govorio o agresivnijem pristupu prema Iranu zbog njegova nuklearnog i balističkog programa i potpore militantnim skupinama na Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:35