PERZIJSKI ZALJEV

Iransko ministarstvo vanjskih poslova: Pritekli smo u pomoć 'stranom naftnom tankeru koji je imao tehnički problem'

 
 Jon Nazca/File Photo / REUTERS

Iransko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je u utorak da je Islamska Republika pritekla u pomoć "stranom naftnom tankeru koji je imao tehnički problem" u Perzijskom zaljevu pošto je od njega primila poruku s pozivom u pomoć.

"Po međunarodnom zakonu (...) iranske snage su se približile" brodu i "uz pomoć tegljača ga dovukle u iranske vode kako bi ga popravile", rekao je glasnogovornik ministarstva Abbas Moussavi, piše na vladinu službenom profilu na Twitteru.

Moussavi je rekao da će ostale pojedinosti objaviti naknadno.

Organizacija TankerTrackers, specijalizirana za praćenje ukrcaja nafte, objavila je nešto ranije da je naftni tanker Riah koji je pod panamskom zastavom plovio Hormuškim tjesnacem radi opskrbe brodova gorivom, ušao u iranske vode 14. srpnja.

Kako navodi TankerTrackers, u tom je trenutku nestao signal sustava za automatsku identifikaciju tankera.

Posljednji poznat položaj Riaha bio je u Hormuškom tjesnacu, blizu otoka Qeshma.

Dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je htio ostati anoniman rekao je u utorak da s naftnog tankera nije poslan poziv u pomoć.

"Spomenuti tanker nije u vlasništvu Emirata, nije upućen iz Emirata, na njemu nema emiratskog osoblja i nije poslao poziv u pomoć", rekao je taj dužnosnik za AFP.

"Pratimo situaciju zajedno s međunarodnim partnerima", dodao je.

Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei waves during ceremony attended by Iranian clerics in Tehran, Iran, July 16, 2019. Official Khamenei website/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Official Khamenei website/Handout / REUTERS
Vrhovni iranski vođa Ali Hamnej

Napetost u vezi s Hormuškim tjesnacem kroz koji prolazi gotovo trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, porasla je zadnjih tjedana zbog spleta događaja među kojima su napadi na naftne tankere za koje Sjedinjene Države optužuju Iran, koji pak niječe bilo kakvu umiješanost, i iransko uništavanje američke bespilotne letjelice. SAD ističe da je u posljednji tren odustao od bombardiranja koje je trebalo biti odgovor na uništavanje drona.

Dana 4. srpnja gibraltarska policija i carinska služba su uz pomoć odreda britanske Kraljevske mornarice zaustavile iranski naftni tanker u blizini tog britanskog teritorija na krajnjem jugu Španjolske.

Gibraltar i SAD sumnjaju da je htio dopremiti naftu Siriji čime bi prekršio europske i američke sankcije uvedene režimu Bašara al Asada. Teheran je to demantirao i osudio "gusarski" čin.

Vrhovni iranski vođa Ali Hamnej je u svom govoru u utorak najavio odmazdu. "Okrutna Velika Britanija izvodi gusarske akcije i krade nam brod dajući toj krađi izgled zakonitosti", rekao je ajatolah Hamnej.

No Iran "neće propustiti da odgovori na taj neprijateljski čin. Odgovorit ćemo u pravo vrijeme i na pravom mjestu", rekao je kratko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:22