BREXIT

IRSKA SPREMNA NA PREISPITIVANJE 'BACKSTOPA' Napredak u pregovorima o carinskom režimu, razlike u stajalištima oko dužine trajanja zaštitnog mehanizma

Irski premijer Leo Varadkar
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Irska je spremna razmotriti kako bi se zaštitni mehanizam, tzv. "backstop", zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena nakon Brexita, mogao preispitati pod uvjetom da se pritom ne dopusti jednostrana odluka o njegovu ukidanju, rekao je u ponedjeljak irski premijer Leo Varadkar.

Dvije strane dale su do znanja da je postignut napredak u pregovorima o carinskom režimu na granici na irskom otoku, ali još postoje razlike u stajalištima u pogledu toga koliko bi taj zaštitni mehanizam trebao dugo biti na snazi.

Britanska premijerka Theresa May spomenula je mogućnost preispitivanja tog zaštitnog mehanizma u telefonskom razgovoru s Vardakarom u ponedjeljak koji je zatražila kako bi ga upoznala sa stanjem pregovora, priopćila je irska vlada.

"Premijer je izrazio otvorenost da se razmotri prijedloge za (njegovim) preispitivanjem, pod uvjetom da bude jasno da ishod toga ne može uključivati jednostranu odluku da se zaštitni mehanizam ukine", navodi se u priopćenju.

Vardakar je također podsjetio na prethodna obećanja da se zaštitni mehanizam mora primjenjivati ako se ne dogovori alternativno rješenje i dok se ono ne dogovori, navodi irska vlada.

May je kazala Vardakaru da će morati postojati mehanizam putem kojeg bi se "backstop" moglo privesti kraju, rekao je glasnogovornik njezina ureda.

Daily Telegraph je objavio da je britanski ministar za Brexit Dominic Raab privatno zatražio da se Britanija može povući iz "backstopa" nakon tri mjeseca.

Vardakar je novinarima rekao da rok trajanja te vrste ne bi vrijedio papira na kojem bi bio napisan.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je ranije da ni Irska niti EU nikada ne bi potpisali dogovor koji bi mogao biti jednostrano raskinut.

Zadnji prijedlog o tom pitanju, po izvorima iz Bruxellesa, predviđa da bi cijela Britanija ostala u carinskoj uniji s EU-om, kako je London tražio. Sjeverna Irska također bi ostala u carinskoj uniji kako EU inzistira. No London i EU još moraju dogovoriti koliko bi dugo takav režim potrajao.

Britanija želi da se "backstop" vremenski ograniči, dok EU smatra da bi to poništilo njegov smisao.

Glasnogovornik EK Margaritis Schinas rekao je da još nisu postigli dogovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:05