ŠOKANTNO OTKRIĆE

Irska: Svećenici zlostavljali više od 320 dječaka i djevojčica

Worshippers attend mass at St. Mary's Pro-Cathedral in Dublin, Ireland, Thursday Nov. 26, 2009, after an expert commission reported following a three-year probe into previously secret church records, that The Roman Catholic Church in Dublin covered up decades of child abuse committed by priests because bishops wanted to protect the church's reputation at the expense of victims. Abuse victims said they welcomed publication of the probe into the mishandling of 1975-2004 child-abuse cases in the Dublin Archdiocese, home to a quarter of Ireland's 4 million Catholics. But they said government and church leaders still had far to go to compensate for past wrongs.(AP Photo/Niall Carson-pa) **UNITED KINGDOM OUT: NO SALES: NO ARCHIVE:**
 AP

DUBLIN - Velikodostojnici katoličke nadbiskupije Dublina desetljećima su prikrivali zločine svojih svećenika koji su seksualno i fizički zlostavljali djecu, a njihova nakana bila je sačuvati reputaciju Crkve bez obzira na patnje zlostavljanih žrtava, stoji u dugo iščekivanom sudskom izvješću objavljenom danas u Irskoj.

Izvješće, koje je sadašnji nadbiskup Dublina Diarmuid Martin unaprijed opisivao kao šokantno za sve, fokusiralo se na svećenike iz dublinske nadbiskupije, njihova zlodjela koja su počinili u razdoblju od 1975. do 2004. te način na koji je crkvena hijerarhija reagirala na njih kada su bila otkrivena.

Na 720 stranica povjerenstvo koje je vodila sutkinja Yvone Murhpy analiziralo je slučajeve 46 svećenika protiv kojih je bilo podignuto 320 prijava, a oni su bili odabrani od ukupno 150 svećenika koji su bili osumnjičeni za zlostavljanje ili silovanje dječaka i djevojčica.

Povjerenstvo je izvijestilo da je sa sigurnošću utvrdilo da su analizirani svećenici ukupno zlostavljali više od 320 djece. U svojoj istrazi povjerenstvo se koristilo crkvenim papirima koja su sadržavala pritužbe na svećenike koje im je ustupio nadbiskup Martin i koja su desetljećima imala status tajnih dokumenata.

Jedan od svećenika priznao je da je zlostavljao više od 100 djece, dok je drugi rekao da je svaka dva tjedna zlostavljao dijete, a to je trajalo cijelo vrijeme njegove službe, više od 25 godina, stoji u izvješću.

Povjerenstvo je izravno optužilo trojicu dublinskih nadbiskupa, redom - Johna Charlesa McQuaida (biskup 1940. - 1972.), Dermota Ryana (1972. - 1984.) i Kevina McNamaru (1985. - 1987.) - kako na vijesti o zlostavljanju djece u svojoj nadbiskupiji nikada nisu regirali prijavom policiji, nego premještanjem krivaca iz župe u župu.

Povjerenstvo je odbilo uobičajeni argument crkvenih velikodostojnika kako nisu bili svjesni razmjera zlostavljanja djece te navelo slučaj kako je dublinska nadbiskupija još 1987. pregovarala o polici osiguranja koja joj je trebala koristiti za plaćanje budućih sudskih troškova i isplatu odštete.

Irska vlada rekla je da izvješće jasno pokazuje postojanje “sustavnog i proračunatog izopačivanja moći i povjerenja na račun bespomoćne i nevine djece u nadbiskupiji” te kako počinitelji moraju biti dovedeni pred sud. Vladini dužnosnici također su se ispričali zbog toga što irska država nije crkvene vlasti natjerala odgovarati pred zakonom.

Ovo je drugo izvješće o zlostavljanju djece u katoličkim institucijama objavljeno u kratkom razdoblju, nakon onoga iz svibnja koje je potpisao sudac Sean Ryan i koje je šokiralo većinski katoličku Irsku s uvidom u razmjere seksualnog, fizičkog i psihološkog nasilja nad djecom koje je evidentirano još od tridesetih godina prošlog stoljeća u katoličkim odgojnim ustanovama. Istraga sutkinje Yvone Murhpy je ujedno prva u Irskoj koju provode državna tijela o načinu na koji vrh Katoličke crkve u toj državi upravlja svojim tijelima i označava kraj desetljećima duge “nedodirljivosti” katoličkih velikodostojnika.

Žrtve nezadovoljne kompenzacijskim paketom

Žrtve seksualnog i fizičkog nasilja u irskim katoličkim odgojnim ustanovama kritizirale su kompenzacijski paket vrijedan 161 milijun eura koji je red Kršćanske braće ponudio platiti kao odštetu žrtvama koje su članovi reda zlostavljali tijekom nekoliko desetljeća.

Katolički red, koji je bio odgovoran za upravljanje većinom ustanova u kojima su prijavljena zlostavljanja djece, jučer je objavio kako će 30 milijuna eura dati u državne fondove za pomoć žrtvama, 4 milijuna za financiranje psihološke pomoći žrtvama, a preostalih 127 milijuna bit će kompenzirano kroz prebacivanje školskih igrališta vrijednih u tome iznosu u vlasništvo državnih fondova.

- Ovim mjerama red Kršćanske braće želi izraziti svoje prihvaćanje, stid i tugu zbog rezultata istrage o zlostavljanju u odgojnim ustanovama - rečeno je u priopćenju koje se referira na istragu čiji su rezultati objavljeni u svibnju.

Međutim, iz udruge SOCA, koja okuplja žrtve seksualnog i fizičkog zlostavljanja, poručili su kako je ovo priopćenje “vježbanje umijeća sofizma”, te kako kompenzacijski paket nudi samo 34 milijuna eura “novoga novca”, koji će žrtve moći iskoristiti za svoje potrebe, dok prenošenje vlasništva nad školskim igralištima nema ništa s izravnom odštetom ljudima koje su katolički svećenici zlostavljali kao djecu. ( G. An.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:31