KAMEN SPOTICANJA

IRSKI PREMIJER O GRANICI 'Brexit je potkopao Sporazum na Veliki petak i stvara napetost u odnosima između Britanije i Irske'

Irski premijer Leo Varadkar
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Brexit je potkopao Sporazum na Veliki petak kojim je okončano tridesetgodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj, izjavio je u subotu irski premijer Leo Varadkar.

"Brexit je potkopao Sporazum na Veliki petak i stvara napetost u odnosima između Britanije i Irske", kazao je on za irsku državnu radioteleviziju RTE.

Granica između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita glavni je kamen spoticanja u britanskim pregovorima o izlasku iz Europske unije u ožujku iduće godine.

"Sve što razdvaja zajednice u Sjevernoj Irskoj potkopava Sporazum na Veliki petak i sve što razdvaja Britaniju i Irsku potkopava taj odnos", dodao je Varadkar.

Samo pet mjeseci prije planiranog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 29. ožujka, pregovori o Brexitu su stali zbog neslaganja oko pitanja granice na irskom otoku, odnosno zaštitnog mehanizma koji bi osigurao da se neće vratiti tvrda granica ako se na vrijeme ne dogovore budući trgovinski odnosi dvije strane.

Mnogi strahuju da bi ponovno uvođenje graničnih kontrola između Sjeverne Irske, teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, članice EU-a, moglo potaknuti obnovu napetosti u bivšem području sukoba, piše agencija dpa.

Prije nego što je postala uglavnom nevidljiva zahvaljujući mirovnom sporazumu postignutom na Veliki petak 1998., granica na irskom otoku duga 500 kilometara bila je povod za nasilje tijekom tri desetljeća sjevernoirskih nemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19