KRAJ KALIFATA?

ISIS ODUSTAO OD BLISKOG ISTOKA, ALI TO NIJE NJIHOV KRAJ! U četiri države nikad nisu bili jači

 Reuters

Operacija međunarodne koalicije za razbijanje terorističke skupine Islamska država odvija se prema planu. Naime, jedan od američkih zapovjednika rekao je kako očekuje da će Mosul i Raka, sjedišta IS-a u Iraku i Siriji, pasti najkasnije do kraja ljeta ove godine. I sve pristigle vijesti potvrđuju čak da je procjena bila veoma konzervativna.

Sirijske milicije, koje podupire SAD, odsjekle su u ponedjeljak zadnju glavnu cestu koja povezuje Raku s pokrajinom Deir ez-Zor pod njihovom kontrolom. U Mosulu su, pak, iračke snage u srijedu zauzele zloglasni zatvor, u kojem su teroristi pogubili stotine ljudi, te drugi most preko Tigrisa.

Gdje je kalif

Još je snažnije odjeknula vijest koju je gotovo nemoguće potvrditi: da je i sam Abu Bakr al-Bagdadi otišao iz Mosula. Vjerojatnije je da je tek sada objavljeno da ga ondje više nema, što otvara pitanje na koje zasad nema javnog odgovora - kamo je kalif otišao ako je jasno da je početak ofenzive na Raku pitanje dana. To, pak, potvrđuje vijest koju je u srijedu navečer prenio AP: "Više stotina marinaca s teškim topničkim naoružanjem razmješteno je u Siriji kao dio priprema za ofenzivu koja za cilj ima izbacivanje IS-a iz Rake, rekao je visoki američki dužnosnik". Iako je neimenovani dužnosnik inzistirao da je razmještaj "privremen", ova odluka pokazuje da je administracija Donalda Trumpa odlučila napraviti ono što su cijelo vrijeme - tijekom Obamina mandata - tražili zapovjednici s terena: dala im slobodnije ruke u rasporedu trupa kako bi se mogli obračunati s teroristima.

Rendžeri

U svemu ovome je jasan rukopis ministra obrane Jamesa Mattisa, marinca, ali se s tim vjerojatno složio i savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster. Što, pak, o tome misli državni tajnik Rex Tillerson, nitko ne zna, ali očito je da i nije baš toliko važno.

Točan broj vojnika jučer je objavio pukovnik John Dorrian, glasnogovornik koalicije, koji je naglasio da su dodatne snage u Siriju stigle "u proteklih nekoliko dana" i sastoje se od mornaričke artiljerije i specijalaca rendžera. "Govorimo o ukupno 400 vojnika", rekao je Dorrian.

Da je uistinu riječ o velikom zaokretu, potvrđuje i nastavak izjave neimenovanog dužnosnika da će se u američku bazu u Kuvajtu prebaciti oko tisuću vojnika kao pričuva koja će se aktivirati u slučaju potrebe na terenu. Iako sada svi govore da je riječ o zaokretu od Obamine doktrine, uistinu je riječ samo o njezinoj modifikaciji. Prije oko godinu dana je, naime, otkriveno da u Iraku već ima oko 4000 američkih vojnika koji su ondje kao "instruktori", da bi onda stigla vijest o pripadniku posebnih jedinica koji je poginuo u izravnom sukobu s teroristima IS-a. Tada se procjenjivalo da u Siriji ima oko 500 američkih vojnika, a otkriveni su agencijskom fotografijom na kojoj su bili zajedno s kurdskim pešmergama. A da su na terenu i pripadnici britanskih specijalaca SAS-a, nije nikakva tajna još od presudne bitke za Kobane i prvog teškog poraza IS-a.

Sve je jasnije da je IS u Raki i Mosulu osuđen na poraz. U srijedu je objavljeno da iz Rake odlaze lideri IS-a, ali u gradu ostaje između tri i četiri tisuće boraca, većinom stranaca. Oni će, kao i u Mosulu, pružati vrlo žestok otpor, koristeći sva sredstva da napadačima nanesu što više gubitaka i ne razmišljajući o pogibiji civila.

Iskustva

Stoga su se stratezi zapadnih snaga počeli baviti sljedećim pitanjem: što će biti s IS-om nakon pada Rake i Mosula. Naime, al-Qa'ida je u Afganistanu i Pakistanu bila doslovce razbijena, konačno je ubijen i sam Osama Bin Laden, ali je organizacija preživjela i čak ojačala kako na tim prostorima tako i na Arapskom poluotoku, gdje igra važnu ulogu u sukobu u Jemenu, te na sjeveru i zapadu Afrike. IS, za koji je poznato da ima dobre stratege, još od jeseni 2015. godine provodi alternativne planove za opstanak organizacije, koristeći i iskustva al-Qa'ide. Prvo su zaposjeli grad Sirt u kaotičnoj Libiji iz kojega su teškom mukom lokalnih snaga izbačeni, ali su se povukli prema jugu i pustinjama gdje, kako ističu posljednji obavještajni podaci, formiraju koalicije s lokalnim islamistima i pripremaju se za obnovu djelovanja. Druga točka s koje ih se već godinama ne može istjerati, unatoč izuzetnim naporima egipatske vojske, jest Sinaj. Ondje djeluje ogranak pod imenom Sinajski vilajet, odgovoran i za ubojstvo hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

Partnerstva

Tako na sjeveru Afrike imaju čvrsto uporište, a neke informacije govore da su, unatoč iskonskom neprijateljstvu, počeli sklapati i kratkotrajna partnerstva s al-Qa'idom na tom prostoru kako bi zajedno srušili "neprijateljske" režime (Egipat, Tunis, Alžir, Maroko, Mali). Druga točka na kojoj IS djeluje već dulje vrijeme je Korasan - to je područje Afganistana i Pakistana. Prekjučerašnji masakr u bolnici u Kabulu, u kojem je ubijeno 49 osoba, njihovo je djelo, kao i napad na džamiju sufija u Pakistanu gdje je poginulo više od 80 ljudi. Riječ je o trusnom teritoriju gdje se IS suočava s više neprijatelja - vlastima, stranim trupama i lokalnim islamistima, ali njihova je taktika jasna: spektakularnim i krvavim napadima podići svoj "rejting" i profilirati se kao vodeća teroristička skupina te zatim naprosto prisvajati nezadovoljne borce iz drugih grupa, kao što su u Afganistanu već prikupili velik broj talibana.

Iz tih utočišta mogu nastaviti svoje globalno djelovanje, novačenje i poticanje na terorističke napade na civile na Zapadu. Ukratko, IS će biti razbijen u Siriji i Iraku, ali će kao hidra izroniti s još više novih glava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:51