DŽIHADIST

ISIS-ov BORAC IZRUČEN IZ TURSKE PA UHIĆEN NA ULASKU U DANSKU U Siriji se borio od 2013., sutra će biti saslušan na sudu

 REUTERS

Dvadesetosmogodišnji Danac koji je u ponedjeljak izručen iz Turske, uhićen je nakon ulaska u Dansku, priopćila je policija.

Muškarac bi u utorak trebao biti saslušan na sudu u Kopenhagenu, navodi policija, ne navodeći druge pojedinosti.

Neki danski mediji pišu da je riječ o Ahmadu Salemu el Haju, rođenom u Aarhusu, u Danskoj. U Siriju je otišao 2013. kako bi se priključio Islamskoj državi.

Danska je godinu nakon toga podnijela protiv njega tužbu u odsutnosti za terorizam i izdala međunarodni uhidbeni nalog.

El Haj je početkom 2017. više puta bio ranjen u bombaškim napadima u Siriji, i otad je u invalidskim kolicima.

Poslije su ga zajedno sa suprugom i dvoje djece prokrijumčarili u Tursku. Uhićeni su u turskom pograničnom gradu Kilisu u prosincu 2017.

El Haj je u Turskoj osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, ali je pušten uvjetno i ljetos je smješten u tranzitni centar, objavila je danska televizijska mreža DR.

Turska je u ponedjeljak objavila da je deportirala jednog njemačkog i jednog američkog državljanina, militante Islamske države (ISIS), čime je počela program repatrijacije džihadista, a koji je već izazvao trvenja s drugim članicama NATO-a otkako je Turska počela ofenzivu na sjeveru Sirije.

Ankara je objavila da je zarobila 287 militanata na sjeveroistoku Sirije, a otprije drži stotine drugih osoba osumnjičenih za pripadnost IS-u te optužuje europske zemlje da presporo vraćaju svoje državljane koji su ratovali na Bliskom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:31