DŽIHADIST

ISIS-ov BORAC IZRUČEN IZ TURSKE PA UHIĆEN NA ULASKU U DANSKU U Siriji se borio od 2013., sutra će biti saslušan na sudu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2019. u 21:16

A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa June 29, 2014. The offshoot of al Qaeda which has captured swathes of territory in Iraq and Syria has declared itself an Islamic
REUTERS

Dvadesetosmogodišnji Danac koji je u ponedjeljak izručen iz Turske, uhićen je nakon ulaska u Dansku, priopćila je policija.

Muškarac bi u utorak trebao biti saslušan na sudu u Kopenhagenu, navodi policija, ne navodeći druge pojedinosti.

Neki danski mediji pišu da je riječ o Ahmadu Salemu el Haju, rođenom u Aarhusu, u Danskoj. U Siriju je otišao 2013. kako bi se priključio Islamskoj državi.

Danska je godinu nakon toga podnijela protiv njega tužbu u odsutnosti za terorizam i izdala međunarodni uhidbeni nalog.

El Haj je početkom 2017. više puta bio ranjen u bombaškim napadima u Siriji, i otad je u invalidskim kolicima.

Poslije su ga zajedno sa suprugom i dvoje djece prokrijumčarili u Tursku. Uhićeni su u turskom pograničnom gradu Kilisu u prosincu 2017.

El Haj je u Turskoj osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, ali je pušten uvjetno i ljetos je smješten u tranzitni centar, objavila je danska televizijska mreža DR.

Turska je u ponedjeljak objavila da je deportirala jednog njemačkog i jednog američkog državljanina, militante Islamske države (ISIS), čime je počela program repatrijacije džihadista, a koji je već izazvao trvenja s drugim članicama NATO-a otkako je Turska počela ofenzivu na sjeveru Sirije.

Ankara je objavila da je zarobila 287 militanata na sjeveroistoku Sirije, a otprije drži stotine drugih osoba osumnjičenih za pripadnost IS-u te optužuje europske zemlje da presporo vraćaju svoje državljane koji su ratovali na Bliskom istoku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo