ZAVRŠNA BITKA

ISIS SE UTVRDIO U BAGUZU Ostaci ostataka kalifata pružaju žestok otpor u selu na istoku Sirije, strahuje se od pokolja nekoliko tisuća civila

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.02.2019. u 18:08

FILE PHOTO: Fighters from the Syrian Democratic Forces (SDF) drink tea in the village of Baghouz, Deir Al Zor province, Syria February 18, 2019. REUTERS/Rodi Said/File Photo
REUTERS

Četvrti dan zaredom, ofenziva protiv posljednjeg uporišta Islamske države na istoku Sirije je oslabljena jer se arapsko-kurdske snage boje za sudbinu zadnjih civila i pozivaju IS na kapitulaciju.

Nakon velikih uspjeha 2014. i zauzimanja golemih teritorija u Siriji i u Iraku, džihadisti su potisnuti u džep u selu Baguzu, u provinciji Deir Ezor, na istočnim granicama Sirije. Pretpostavlja se da se u tom selu nalazi nekoliko stotina boraca IS-a i oko 2000 civila pod opsadom.

Sirijske demokratske snage (SDF) su na rubu potpune pobjede nad IS-om u istočnoj Siriji, ali su militanti Islamske države posljednjih dana pojačali napade udaljene od bojišta.

Ofenziva Sirijskih demokratskih snaga uz potporu međunarodne koalicije pod vodstvom Washingtona ide polako jer se prioritet daje izlasku civila koji se nalaze u tom sektoru i služe kao ljudski štit džihadistima, kaže arapsko-kurdska koalicija.

"Želimo izolirati civile kako bismo ih evakuirali, prije nego napadnemo", rekao je u utorak za AFP glasnogovornik sirijskih snaga Mustefa Bali.

Reuters javlja da su kamioni ušli u selo kako bi evakuirali preostale civile.

UN je u utorak izrazio veliku zabrinutost zbog oko 200 obitelji "koje su očito u zamci u sitnom sektoru koji još kontrolira IS".

Godine 2014. IS je proglasio kalifat na teritoriju veličine Velike Britanije.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo