SVE SE VRAĆA...

ISIS u nekim područjima zabranio nošenje burki iz sigurnosnih razloga

 iStock / Getty Images / Paul piebinga / Copyright Paul Piebinga 2011, [email protected]

ISIS je iz sigurnosnih razloga zabranio burke u određenim institucijama u sjevernom Iraku, iako je prije silom prisiljavao žene da ih nose.

Naime, teroristička grupa zabranila je potpuno prekrivenim ženama ulaz u neke zgrade u Mosulu nakon nekoliko incidenata u kojima su neke od njih ispod odjeće prokrijumčarile oružje i ubile nekoliko vojnih zapovjednika.

Prije ovakvih događaja, žene u Siriji bile su prisiljene uvijek biti prekrivene od glave do pete, a u slučaju da bi se oglušite na zapovijed bile su brutalno kažnjavane pa čak i ubijane od strane vjerske policije i čuvara morala.

Vijest o novim sigurnosnim propisima, objavio je u petak portal Iran Front Page. Zabrana potpunog pokrivanja na snazi je samo u sigurnosnim centrima, dok se žene u svim ostalim situacijama i dalje moraju prekriti burkom.

Prošloga mjeseca svijet su obišle fotografije žena koje slave oslobođenje od ISIS-ove vlasti demonstrativnim skidanjem i paljenjem burki. Slike su nastale u oslobođenom gradu Manbiju koji je bio pod ISIS-ovom okupacijom od 2014. godine. Oslobođenje ovog grada bio je velik udarac za ISIS i naznaka slabljenja njihove vojske.

Slična slavlja zabilježena su i u gradovima Abu Kalkalu, Alepu i drugim oslobođenim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:30