ANVAR AZIMOV

Iskusni diplomat čiju protokolarnu odoru krasi brojno ordenje

Anvar Azimov
 Željko Puhovski / Hanza Media

Anvar Sarvarovič Azimov, rodom iz Uzbekistana, karijerni je ruski diplomat. Završio je prestižni moskovski fakultet međunarodnih odnosa, a sin je poznatog pisca te dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Uzbečke Sovjetske Republike i sovjetskog ambasadora u Libiji i Pakistanu Sarvara Azimova. Za svoj predani diplomatski rad Anvar Azimov dobio je više prestižnih ruskih ordena, odličja i nagrada.

Dobitnik je Ordena prijateljstva među narodima, koji se dodjeljuje za poseban doprinos miru i suradnji među narodima i državama, te Ordena časti, koji se od 1994. godine dodjeljuje za doprinos u realizaciji vanjskopolitičke linije Rusije te za predan diplomatski rad. Osim toga, dobio je specijalnu Plaketu predsjednika Ruske Federacije za posebne zasluge u diplomatskoj službi sa zlatnim dvoglavim ruskim orlom. Osim toga, za svoj dugogodišnji rad u ruskoj diplomaciji dobio je medalju za predani rad u diplomaciji.

Ruski diplomati imaju počasnu protokolarnu diplomatsku odoru, a pravo na nju imaju izvanredni i opunomoćeni ruski veleposlanici prvog i drugog ranga. Inače, prve odore za djelatnike ruskog carskog ministarstva vanjskih poslova izrađene su još 1799. godine ukazom tadašnjeg ruskog cara Aleksandra I., a on osobno potvrdio je “mundir” za ruske diplomate u inozemstvu 1808. godine.

Ta je tradicija nastavljena i u sovjetsko doba, a ubrzo nakon uspostave demokratske postsovjetske Rusije je ukinuta. Uredbom predsjednika Vladimira Putina od 17. listopada 2001. godine diplomatske su odore obnovljene i koriste se samo u službene protokolarne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:59